JYYn Kestävän kehityksen viikko käynnistyy 28. lokakuuta ja jatkuu koko viikon. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole, että viikko toimitaan kestävästi ja sitten palataan vanhaan sikailuun.

Koordinaattori Siiri Koutolan tavoitteena on, että jokaiselle yliopistolla jäisi viikosta taskuun keinoja ja motivaatiota, miten elää elämäänsä ympäristöystävällisesti.

Kestävässä kehityksessä on kyse yhteiskunnallisesta muutoksesta, jonka päämäränä on turvata kaikille hyvän elämisen mahdollisuudet ottaen tasapuolisesti huomioon ihmisen, ympäristön ja talouden.

”Me ei haluta, että viikko olisi vain sitä, että ’tuu hei kuuntelemaan tätä papatusta jostain asiasta’, vaan että ihmiset inspiroituisivat asiasta niin, että mennessään kauppaan tai muuten kuluttaessaan miettisivät valintojensa kestävyyttä”, Koutola kertoo viikon tavoitteista.

Ilmastosta ahdistuneelle tai muuten ekologisuutta tavoittelevalle ihmiselle valintojen paljous ja niiden vaikutussuhteet voivat olla jo ihan ruokapöydän kohdalla vaikeita, jos aiheeseen ei ole tarkasti tutustunut.

”On niin monenlaisia tapoja, että onko se sitten lähiruokaa vai luomuruokaa vai kasvisruokaa vai vegaaniruokaa? Se voi olla niin vaikeata, tällaisiin valintoihin halutaan tuoda ihmisille työkaluja”, Koutola tarjoaa esimerkkejä.

Nuorten ilmastoahdistus on ollut tapetilla tämän vuoden aikana ja ilmastokriisi liittyykin olennaisesti kestävään kehitykseen. Koutolalla on lääke ilmastoahdistukseen.

”Paremman fiiliksen saa itselle kun tekee hyvää. Ei voida turtua – jotta voi muuttaa maailmaa, pitää olla toivoa”.

”Me ollaan kaikki tässä yhdessä, me ollaan jokainen tämän asian lähettiläitä”

Kestävän kehityksen viikolla on mielenkiintoisia tapahtumia, ehkä mielenkiintoisimpana Suomen kenties ainoan löytöretkeilijän Patrick ”Pata” Degermanin esiintyminen puhujana maanantain tilaisuudessa.

”Pata on nähnyt sulavat jäätiköt, hän on matkannut työkseen vuosia. Pata on itse henkilökohtaisesti nähnyt sellaiset ilmastonmuutoksen vaikutukset, joita me nähdään uutisissa ja voi sanoa ’tää on totta'”, Koutola kertoo löytöretkeilijästä.

Opiskelijoiden mieleen voi olla myös kestävän kehityksen viikon torstaina järjestettävä Climate Crawl -rastisuunnistus, jossa voi pienissä ryhmissä kisailla rastien suorittamisessa, joilla voi oppia myös mitä konkreettista jokainen voi tehdä omassa elämässään kestävän kehityksen puolesta.

”Rennosti ja kisaillen, mutta samalla voi oppia”, Koutola kuvailee.

Viikko loppuu sunnuntaina järjestettävään brunssiin, joka järjestetään JES:in kanssa. Brunssilla on teemana Reilu kauppa ja mitä se oikein tarkoittaakaan.

Konkreettisena tekona, jonka jokainen voi tehdä kestävän kehityksen puolesta, Koutonen mainitsee esimerkin näyttämisen.

”Me ollaan kaikki tässä yhdessä, me ollaan jokainen tämän asian lähettiläitä. Omalla esimerkillä saatamme vaikuttaa meidän läheisiimme. Jokainen voi miettiä jonkun ensimmäisen konkreettisen askeleen, joka tuo hyvän fiiliksen. Minulle se on kasvisruoka. Ei tarvitse luopua kaikesta kerralla”, Koutola toteaa.