Ihmisen toimintaympäristöt vaikuttavat mielialaan ja hyvinvointiin. Erilaiset ympäristöt vaikuttavat meihin eri tavoin.

Tarvitsemme monipuolisesti ympäristöjä kehittääksemme, haastaakseen ja rauhoittaakseen itseämme. Erilaisiin ympäristöihin hakeutuminen on mielen selviytymiskeinoja.

Suomalaiseen kulttuuriin ja elämään liittyy vahvasti metsä. Metsästä olemme saaneet ravinnon, suojan, työn, harrastuksen ja turvan. Toisaalta metsät ovat olleet kansantarinoissa luonnonhenkien koti.

Viime vuosina on alettu tutkimaan luonnon ja metsän vaikutuksia hyvinvointiin, eikä tieteessä voida kiistää niiden hyvinvointia lisäävää vaikutusta. On tutkimuksia siitä, kuinka jo muutama kymmenminuuttinen metsässä laskee verenpainetta ja hengitystiheyttä, stressihormonit vähenevät ja verenkierto elpyy.

Metsä myös auttaa unohtamaan arjen kiireen: ajatuksia on helpompi jäsentää, kun ylimääräiset ärsykkeet ovat poissa ja metsä yksinkertaisesti rauhoittaa.

Minut saatat kohdata metsässä halaamassa puuta, tutkimasta sammalmätästä tai kuuntelemassa, kuinka metsä kuiskailee. Olen löytänyt metsästä ympäristön, joka keventää oloani, antaa minulle voimaa, palauttaa todellisuuteen ja tuo mielihyvää. Metsän hiljaisuudessa on hyvä olla, siellä saan olla turvassa omana itsenäni.

On tutkimuksia siitä, kuinka jo muutama kymmenminuuttinen metsässä laskee verenpainetta ja hengitystiheyttä, stressihormonit vähenevät ja verenkierto elpyy.

Odotan mielenkiinnolla Mielen kulttuuri -seminaaria 10.10., joka kulkee tänä vuonna ympäristöteemalla. Luvassa on erilaisista näkökulmista tätä teemaa käsitteleviä luentoja, työpajoja sekä paneelikeskustelu.

Toivotan jokaisen tervetulleeksi mukaan seminaaripäivään löytämään ja avaamaan keskustelua siitä, mikä on sinun mielen ympäristösi. Kannustan sinua viemään läheisesi sinun hyvinvointiasi lisäävään ympäristöön, se voi avata myös muille uusia mahdollisuuksia.

Minun mielen ympäristö on metsä, ja toivon sinunkin avaavan aistisi metsän upeudelle!

Laita seurantaan @mielenkulttuuri Facebookissa ja Instagramissa!