”Olen esittävän taiteen piirissä kokeillut teatteria ja sirkusta, mutta tanssi on ollut mun pääjuttu”, vajaan kolmenkympin iässä ilmaisumuodokseen räppäämisen löytänyt Vapaa Radikaali kertoo.

Tanssi vei mennessään, kolmeksi vuodeksi aina Itä-Afrikkaan Tansaniaan asti. Suomesta hän ikävöi tuolloin läheisten lisäksi lähinnä jäävuorisalaattia.

”Opiskelin siellä taidekoulussa tanssia ja teatteria.”

Lavalla Vapaa Radikaali on itsevarma ja energinen. Taustalla on hänen mukaansa kuitenkin paljon itsetutkiskelua.

”Olen itsekriittinen ja en ole tottunut tekemään asioita, missä en ole lähtökohtaisesti hyvä. Olen joutunut opettelemaan laskemaan rimaa, että voin tehdä jotain uutta ihan vain, koska se on minusta kivaa. Olen räppäämisen lisäksi opetellut viime vuosina skeittaamaan.”

Räppäämisen rima voi monelle olla liian korkea. Yhtäkkiä aloittelevan räppärin ympärillä oli paljon naisia, jotka olivat kaikki yhtä lailla uuden äärellä.

”Räppäämällä altistaa itsensä arvostelulle, ja on todella helppo keksiä itselle tekosyitä, miksi jättää homma kesken. On helppo jättää tekemättä ja sanoa, että jos olisin panostanut johonkin, niin voisin olla mitä tahansa. Sillä asenteella ei lopulta tee yhtään mitään”, hän puntaroi.

Kymmenen vuotta sitten naiseus on saattanut olla esteenä räppäämiselle. Tänä päivänä asiat ovat toisin.

”Tiedostan, että tekemiseni saattaa kiinnostaa räpin suhteen tällä hetkellä enemmän, koska olen nainen. Se on lopulta minulle ihan sama. Jos tähtien asennot ovat vain sellaiset, että kun haluan tehdä tätä ja joku levittää jo valmiiksi mattoa eteeni, niin miksi alkaisin kiukuttele- maan ja antaisin sen estää minua”, Vapaa Radikaali kysyy.

Harvoista julkaistuista kappaleista huolimatta Vapaa Radikaali on ehtinyt esiintymään Jyväskylän lisäksi jo Helsingissä, Tampereella ja Oulussa asti. Keikkoja oli alkuun alla enemmän kuin tehtyjä kappaleita.

”Kaikki on mennyt vähän nurinkurisesti. Jos olisin mies, niin ei olisi tapahtunut tämmöistä. Jossain leffassa sanottiin osuvasti, että nousu- vesi nostaa kaikki laivat”, Vapaa Radikaali muotoilee.

Suorapuheisena artistina hän saattaa puhua biiseissään ja välispiikeissä avoimesti mielenterveysongelmista tai reikäisistä pikkareistaan.

”Musiikinteossa minua kiinnostaa näyttää missä olen nyt ja julkaista rohkeasti musiikkia, eikä hautoa ikuisesti jotain täydellistä biisiä.”