Jyväskylän yliopiston hakijamäärät ovat pysyneet tasaisina, kertovat yhteishaun tilastot. Yhteishaku päättyi viime viikolla, ja Jyväskylän yliopistoon haki 15 753 opiskelijaa. Hakijamäärä kasvoi viime vuodesta noin prosentin verran.

Vaikka hakijamäärät ovat kasvaneet, ensisijaisesti Jyväskylään hakevien määrä on hieman pienentynyt. Kaikista Jyväskylän yliopistoon hakeneista noin 6300 eli vajaa puolet haki ensisijaisesti Jyväskylään, kun viime vuonna ensisijaisia hakijoita oli 6750.

Jyväskylän yliopisto oli tässä yhteishaussa Suomen viidenneksi suosituin yliopisto, kun katsotaan kokonaishakijamääriä eli sekä ensisijaisesti Jyväskylään haluavia että muita hakijoita. Sen edellä ovat Helsingin, Tampereen, Turun ja Itä-Suomen yliopistot. Tilanne on ollut sama viime vuodesta lähtien, kun Itä-Suomen yliopisto kipusi suosiossa Jyväskylän ohi ja tipautti sen neljänneltä sijalta viidenneksi.

Myös ensisijaisesti Jyväskylään halajavien hakijoiden joukossa Jyväskylä sijoittuu viidenneksi. Niissä neljän kärjessä ovat Helsingin, Tampereen, Turun ja Aalto-yliopisto.

 

Jyväskylän yliopiston suosio verrattuna muihin on hiukan hiipunut koko 2010-luvun ajan. Vielä vuonna 2011 se oli kolmanneksi suosituin yliopisto Helsingin ja Tampereen jälkeen. Jyväskylän yliopiston suosio on pysynyt siis ennallaan, mutta Itä-Suomen ja Turun yliopistot ovat onnistuneet nostamaan hakijamääriään paremmin.

Hakijamäärät ovat kuitenkin pysyneet pitkällä aikavälillä melko tasaisina: vuonna 2010 hakijoita oli 15 691 eli vain hiukan vähemmän kuin nyt. Vuosina 2013–2015 hakijämäärät pomppasivat väliaikaisesti 20 000 hakijan tienoille, kun Opintopolku-järjestelmä otettiin käyttöön. Se nosti hakijamääriä kaikissa korkeakouluissa, kun hakeminen helpottui. Nykyisin määrät ovat laskeneet takaisin sille tasolle, jolla ne olivat ennen muutosta.

 

Suosituimmat hakukohteet ovat pysyneet vuosien ajan samoina. Tänä vuonna suosituin hakukohde Jyväskylän yliopistossa oli psykologia, johon pyrki 2828 hakijaa. Se on ollut suosituimpien joukossa vuodesta toiseen, mutta tänä vuonna hakijoita oli jopa 44 prosenttia viime vuotta enemmän. Psykologiaan on myös tänä vuonna vaikeinta päästä sisään Jyväskylässä: jokaista aloituspaikkaa kohden on 37 hakijaa.

”Jyväskylän yliopisto osallistui tänä vuonna ensimmäisen kerran valintakoeyhteistyöhön, jossa samalla psykologian valintakokeella haetaan useisiin yliopistoihin. Se varmasti kasvatti hakijamäärää”, kertoo Jyväskylän yliopiston suunnittelija Maria Kotiranta.

Muita kestosuosikkeja ovat yrityksen taloustieteet (tänä vuonna 1426 hakijaa), luokanopettajakoulutus (1357 hakijaa) ja taloustiede (1213 hakijaa). Myös liikuntapedagogiikka (947 hakijaa) on yksi suosituimmista.

”Suosituimpiin aloihin varmaankin vaikuttaa se, että niitä arvostetaan ammatillisesti ja monet niistä ovat koulutuksia, joista valmistuu selkeästi tiettyyn ammattiin. Esimerkiksi luokanopettajan ammattia arvostetaan yhteiskunnassa, ja kauppatieteitä taas pidetään hyvänä valttina työelämässä ja sellaisena, että niistä pääsee hyviin töihin. Liikuntapedagogiikkaan vaikuttaa se, että sitä voi opiskella vain täällä”, Kotiranta arvioi.