Kunta koosttuu kylistä, joilla kaikilla on ouvot nimet. On Mönnii, Kupluskyllää ja Kulhhoo tälleen muutammiiluetellakseni. Jos assuu jossain ettään perällä,voi varrauttuu et lähin katulamppu on yli viienkilsan päässä. Onneks siellä pimmeessä eitarvihe olla yksin, sillä ilvekset ja suet tykkää käyvä pihoissa vierasilla.

Kontiolahen ehottomasti suurin julkkis on sarjahukuttaja. Vuosien ajan teinien lempiharrastus oli mennä koputtammaan senovveen ja sit juosta helevetin lujjaa pakkoon sitä ja sen koirrii. Kai meillä Kontiolahella onollu aina vähä rankemmat huvit.

Elokuvakyläki meillä on, sillä täällä kuvattiinvuossii sitten Karjalan kunnailla -sarjjaa. Nykysin koko autio kylä sopis pikemminkisarjjaan nimeltä Kurjalan kannailla.Varuskuntaki oli, mut se lakkautettiin. Ei kai täällä ois ees mittään puolustamista.

Kunnan ylppeys on ampumahiihtostadion, jossa piettään ampumahiihon maailmancuppii ja MM-kisoja. Todellissuuessa Joensuu hyöttyy kisoista enemmän, ku eihän Kontiolahella voi majottuu eikä turisteille oo täällä nähtävvää. En ees muista, millon kisojenkävijätavotteisiinkkaa ois päästy. Silmmäätekevät sit osttaa joka kisoista uuenkisamainostakin, jotta kaikki tietäs et neseurraa ampumahiihttoo. Niitä sit piettään kylillä päällä nii pitkkään kunnes tullee taas uuet kisat.

Koska Kontiolahti on täynnä ihmehiihtäjiä, sukssii näkkee ympäri vuuen. Ennen Kontiolahella järjestettiin kesähiihtoja. Sillon keskellä kessää pellolle tuottiin lunta ja ihmiset makso päästäksseen hiihtämmään kilppaa.Nykysin kontiolahtelaiset jouttuu kesäsin tyytymmään vaa rullasukssiin ja asvalttiin. Jos kontiolahtelaista kehotettas suksimmaan kuusseen, se varmmaan innostus.