Planet on Jyväskylän Ylioppilasteatterin tuorein tuotanto, joka yhdistää erilaisia nykysirkuksen elementtejä kertoakseen vaihtoehtoisesta todellisuudesta. Planet on täysin sanaton eikä kerro tarinaa perinteisin keinoin, vaan keskittyy tunnelman ja ajatusten jakamiseen minimalistisen visuaalisen kerronnan avulla.

Neljän nykysirkustaiteilijan luoma maailma leikittelee erilaisuudella kyseenalaistaen normaaliutta. Esimerkiksi Planetin maailmassa housuja käytetään pareittain, ja nukkuminen tapahtuu pinossa kaiteen päällä. Vaikka monet esitetyt konseptit vaikuttaisivatkin paperilla hullunkuriselta, toi hillitty toteutus maailmalle uskottavuutta.

Planetin tunnelmaa vertaisin monella tapaa kuumeiseen uneen. Vaikka esityksen sisältö oli jatkuvasti outoa ja epäloogista, huomasin etten kyseenalaistanut mitään näkemääni, vaan hyväksyin kaiken osana näkemääni todellisuutta. Kuumeisen unen tunnetta korosti pienet toistuvat elementit, joita on ripoteltu pitkin esitystä. Planetin vaihtoehtoinen todellisuus ei tosin ole kuumeisen unen tapaan ahdistava, vaan enemmänkin positiivinen kokemus.

Esiintyjien performanssi on sulavaa ja kaunista katsottavaa. Minimalistinen mutta visuaalisesti tehokas puvustus ja maskeeraus tuo hahmoille persoonallisuutta yksinkertaisella värikoodauksella. Luova tilankäyttö ansaitsee myös omat kiitoksensa. Musiikki oli hyvin integroitu osaksi kokonaisuutta, vaikka olikin välillä yllättävän synkkää.

Osa kohtauksista on venytetty tarpeettoman pitkäksi kerronnan tehokeinona. Liian pitkät kohtaukset häiritsivät luontaista kulkua, enkä kokenut tehokeinon tuoman arvon korvaavan menetettyä sulavuutta.

Planet on hyvin toteutettu esitys, joka tarjoaa uniikin elämyksen. Suosittelen kokemusta lämpimästi.