Huomenna opiskelijoilta ja tutkijoilta sulkeutuvat ovet lähes kahteentuhanteen tiedejulkaisuun.

Suomalaisten korkeakoulujen pääsy tiedejulkaisija Taylor & Francisin lehtikokoelmiin päättyy huomenna. Se johtuu siitä, että korkeakoulujen ja julkaisijan välillä käydyt neuvottelut ovat päättyneet tuloksettomina. Korkeakoulujen puolesta neuvotteluja on käynyt Finelib-konsortio, joka vastaa elektronisten tiedejulkaisujen saatavuudesta Suomen korkeakouluissa ja tutkimuslaitoksissa.

Rajaus koskee tänä vuonna julkaistuja ja tulevia lehtiä. Osaan vanhemmasta aineistosta on hankittu käyttöoikeudet pitkäaikaiskäyttöön, joka on voimassa, vaikka sopimus päättyykin, mutta osassa pitkäaikaiskäyttöoikeuksia ei ole.

Myöskään Jyväskylän yliopiston opiskelijat ja tutkijat eivät siis pääse enää tämän päivän jälkeen käsiksi  kaikkiin Taylor & Francisin julkaisemiin lehtiin.

Jyväskylän yliopistolla on käytössään noin 1800 Taylor & Francisin lehteä. Niistä 190 jää pitkäaikaiskäyttöön. Kyseiset 190 lehteä ovat kuitenkin yliopiston käytetyimpiä lehtiä, eli suuri osa opiskelijoiden ja tutkijoiden yleensä tarvitsemista artikkeleista löytyy noista lehdistä.

Esimerkiksi keskeneräisten gradujen ja kandien kanssa saattaa kuitenkin käydä niin, että kaikkiin lähteisiin ei enää huomenna pääse käsiksi. Lisäksi pääsy kaikkein tuoreimpaan tutkimukseen vaikeutuu.

Tästä listauksesta voi tarkistaa, mitä Taylor & Francisin julkaisuja on ollut käytössä Jyväskylässä.

”Toistaiseksi tämä oli tässä, mutta toivottavasti saamme vielä käynnistettyä uudet neuvottelut.”

Taylor & Francis on yksi maailman suurimmista tiedekustantamoista. Sen alakustantamoa Routledgea pidetään maailman suurimpana humanististen ja sosiaalitieteiden julkaisijoista.

Neuvottelujen kynnyskysymys liittyi siihen, mihin hintaan tutkijat voivat julkaista omia julkaisujaan Taylor & Francisin lehdissä. Suomalaiset yliopistot ja tutkimuksien rahoittajat haluavat, että tiedejulkaisut ovat avoimesti kaikkien saatavilla, mutta Taylor & Francis vaatii avoimesta julkaisemisesta lisämaksua. Julkaisumaksujen hinta ylipäätään on myös noussut, ja kustantaja olisi halunnut nostaa sitä edelleen.

Finelibin solmiman sopimuksen mukaan tutkijat ovat voineet julkaista artikkelinsa avoimena Taylor & Francisin lehdissä 60 prosentin alennuksella, jolloin julkaisun hinta on ollut 860 euroa. Kun sopimus päättyy, tutkijat joutuvat maksamaan täyttä hintaa eli 2150 euroa.

Kuilu korkeakoulujen maksukyvyn ja -halun sekä kustantajan vaatimusten välillä on revennyt niin suureksi, ettei sitä saatu kurottua neuvotteluissa umpeen.

”Olemme neuvotelleet niin pitkään kuin olemme pystyneet, mutta emme päässeet ratkaisuun. Toistaiseksi tämä oli tässä, mutta toivottavasti saamme vielä käynnistettyä uudet neuvottelut”, sanoo Kansalliskirjaston Finelib-toimiston palvelupäällikkö Arja Tuuliniemi.

”Julkaisujen hintoihin olisi tullut kymmenien prosenttien korotus, emmekä me pystyneet sellaiseen suostumaan. Me olemme päättäneet olla tässä tiukkana, yhdessä muiden yliopistojen kanssa”, kommentoi Jyväskylän yliopiston avoimen tiedon keskuksen johtaja Ari Muhonen.

”Jos tietää, että tarvitsee tietyntyyppisiä artikkeleita opintoihinsa, niin ne kannattaa ladata omalle koneelle.”

Tuuliniemi arvioi, että muutos iskee voimakkaimmin humanistisiin ja yhteiskuntatieteellisiin aloihin. Muhosen mukaan Jyväskylässä etenkin psykologia ja kasvatustieteet kärsivät sopimuksen loppumisesta.

Opiskelijoiden kannattaa varautua muutokseen tänään.

”Jos tietää, että tarvitsee tietyntyyppisiä artikkeleita opintoihinsa, niin ne kannattaa ladata omalle koneelle”, Tuuliniemi neuvoo.

Nyt yliopistoissa pyritään tiedottamaan keinoista, joilla avoimeen tiedeaineistoon pääsee käsiksi. Osa Taylor & Francisin aineistosta on jo valmiiksi avointa, eli julkaisuja löytyy myös toisia reittejä pitkin. Jyväskylässä Avoimen tiedon keskukselle voi tehdä hankintaesityksiä ja kaukopalvelupyyntöjä, ja artikkeleita voi pyytää käyttöönsä myös suoraan tutkijoilta.

Myös Finelibin sivuilta löytyy ohjeita siihen, miten artikkeleita voi löytää avoimena.

”Kirjaston puoleen voi kääntyä, jos tarvitsee apua julkaisujen saamiseen. Tämä tietenkin tuottaa entistä enemmän työtä opiskelijoille”, toteaa Muhonen.

Finelibillä on vielä kesken neuvottelut toisen suuren tiedekustantajan Wileyn kanssa.