Lounasravintola Ilokivi on alkanut myydä lounaalta ylijäävää ruokaa ravintolan sulkeutumisen jälkeen. Myynnillä pyritään vähentämään roskiin menevän ruoan osuutta, ravintolapäällikkö Kati Lemiläinen kertoo.

”Se on täysin hyvää ruokaa, mutta emme pysty sitä enää seuraavana päivänä tarjoilemaan. Sitä ei ole niin kiva biojätteeseen heittää, kun ihmiset voisivat aivan hyvin syödä sitä vielä”, Lemiläinen sanoo.

Lemiläisen mukaan päivittäin ylijäävän ruoan määrä vaihtelee runsaasti. Toisena päivinä on hyvä, että ruoka riittää koko lounasajaksi, kun taas toisena päivänä ruokaa voi jäädä 40 kiloa.

”Sen lisäksi, ettei tule itselle paha mieli, niin halutaan tarjota asiakkaille vaihtoehto, että saa valmiin ruoan mukaan.”

Lounaalta ylijäänyt ruoka nostetaan ravintolan sulkeuduttua erillisille kärryille, josta ruoan voi käydä kauhomassa maksimissaan yhdeksän desilitran kokoiseen rasiaan. Lounaasta poiketen ruokia saa ottaa myös sekaisin. Omaan rasiaan ostettaessa ruoka maksaa 2,70 euroa ja ravintolasta saatavaan kertakäyttörasiaan ostettaessa 3 euroa. Hinta on sama kaikille.

”Ajattelin, että se olisi myös ekologista meininkiä, että ostetaan omaan rasiaan. Toivon, että opiskelijat kiinnostuvat tästä”, Lemiläinen sanoo.

Lounasravintola Ilokiven omistaa Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY, joka julkaisee myös Jylkkäriä.