Annoin blogini seuraajien päättää alkuvuoden matkakohteeni. Eteläinen Afrikka vei voiton Väli-Amerikasta, joten viimeiset pari kuukautta olen kulkenut Etelä-Afrikasta Zimbabwen, Sambian ja Tansanian kautta Keniaan.

Reppureissaajalle Afrikka on paikoin kallis kohde. Safarit ja muut turistiaktiviteetit on hinnoiteltu rikkaille länsimaalaisille, ja monille nähtävyyksille pääsee vain omalla autolla. Auton vuokraus tai taksin ottaminen yksin tulisi todella kalliiksi.

Paikallisten torien ja kojujen ruoat ovat sentään halpoja. Silti eteläinen Afrikka tuntuu paikalta, jossa turistin olisi todella helppo törsätä todella paljon rahaa todella nopeasti.

Esimerkiksi Mugaben väistyminen oli hartaasti odotettu helpotus. Silti juuri kukaan ei usko, että Zimbabwen kurssi kääntyisi kertaheitolla.

Matkailu Afrikassa on haastavaa, mutta turistin vaikeudet ovat pieniä verrattuna paikallisten ongelmiin. Eriarvoisuus jyllää, kehitysrahat katoavat korruptioon ja vain harvoissa valtioissa on oikeasti toimiva demokratia.

Vanhojen siirtomaiden rajaviivoja vedettiin heimolinjoista välittämättä, mikä on aiheuttanut paljon jännitteitä maiden sisällä. Jos minun pitäisi kuvata näiden maiden politiikkaa parilla sanalla, kutsuisin sitä kiehtova sekasotkuksi.

Vaan juuri nyt monet eteläisen Afrikan maat elävät poliittista murrosta.

Etelä-Afrikan korrupitosyytteissä ryvettynyt presidentti Jacob Zuma savustettiin ulos helmikuussa. Zimbabwen diktaattori Robert Mugabe syrjäytettiin marraskuussa lähes neljänkymmenen hallintovuoden jälkeen.

Kenian presidentti Uhuru Kenyatta sentään säilytti paikkansa syksyn 2017 presidentinvaaleissa, mutta tammikuussa ”kansan presidentiksi” julistautunut oppositiojohtaja Raila Odinga horjuttaa presidentin asemaa.

 

Olen kysellyt paikallisilta majoittajiltani, millaisena he näkevät maidensa lähitulevaisuuden. Vastaukset ovat olleet varovaisen toiveikkaita.

Esimerkiksi Mugaben väistyminen oli hartaasti odotettu helpotus. Silti juuri kukaan ei usko, että Zimbabwen kurssi kääntyisi kertaheitolla. Uusi presidentti Emmerson Mnangagwa kun edustaa samaa valtakoneistoa kuin edeltäjänsäkin.

Toisaalta esimerkiksi Etelä-Afrikan tuore presidentti Cyril Ramaphosa on julistanut taistelevansa korruptiota vastaan. Myös Tansanian presidentti John Pombe Magufuli on tunnettu korruption ja törsäilyn vastaisista tempauksistaan.

Aika näyttää, tuovatko uudet hallitsijat mantereelle todellista muutosta.

arimotravels.com

Sarjassa seurataan Jylkkärin entisen toimittajan matkaa maailman ympäri.