Tuttuja kauhukuvia mustassa laatikossa

Jyväskylän ylioppilasteatteri: Uljas uusi maailma

JYT:in uusin produktio sijoittuu näennäisonnelliseen dystopiaan, jossa muun muassa lapsuus on karsittu tehon ja talouskasvun tieltä. Vastapainona huippulaskelmoidulle yhteiskunnalle toimii muurin takana sijaitseva reservaatti, missä ihmisillä on vielä vapautensa, mutta niukasti muuta.

Aldous Huxleyn klassikon innoittaman ja työryhmän omista pohdinnoista ammentavan esityksen teemat ovat odotetusti muistakin dystopiatarinoista tuttuja. Osa uuden maailman kauhuista, kuten keinot liian inhimillisyyden hävittämiseksi, selitetään katsojalle auki, ja teemoja puivia, mietiskeleviä repliikkejä on paikoin runsaasti.

Dystopia luodaan esityksessä valon, heijastuksen ja äänten avulla, ja niihin kytketyt koreografiat ovat mieleenpainuvia. Audion sekaan on myös ujutettu usea terävä viittaus nykyhetkeen. Näpäytyksistä ja hyvistä roolisuorituksista kumpuava huumori tuo esitykseen kaivattuja hengähdystaukoja.