Mäny eli Mäntsälä sijaitsee Helsingin ja Lahen välissä ja näyttää kartalla kuulemma siltä, et sika hyppää avannosta. Kaikki muistaa kunnan nimen kaheksankytluvun renkutuksesta, jossa laulettii, et jos mä lähen Lahteen, joudun Mäntsälään. Sillon suunnilleen kaikki tän maan liniautot ajo Mäntsälän läpi.

Nykyää Mäntsälään ei meinaa päästä millää. Tänne tuli junarata vuanna kakstuhattakuus, minkä jälkee bussit on muuttunu niin kiireisiks, ettei ne ehi enää ajaa Mäntsälän keskustan läpi. En kyllä tajuu, miten se on mahollista, koska keskusta koostuu öbaut kolmesta rakennuksesta.

Ne pytingit on järkyttävän ruma liniautoasema, törkeen kalliisti rakennettu kunnantalo (joka muute näyttää ihan Agoralta) ja Sittari eli Kitymarket, vaikka Mäntsälää ei oo apkreidattu kaupungiks.

Kitymarket on lisänny valinnanvaraa huikeesti. Kylän kaikki 21 000 asukasta voi ostaa Mäntsälä-styleen sopivii vaatteita siältä ja Tokmannilta.

Vuanna 1809 Venäjän keisari Aleksanteri I kävi yhen kartanon neidin luana yäjalassa. Keisari lähti kotii kuitenki jo yhen yän jälkeen, koska Mäntsäläs ei sillonkaa ollu mitää nähtävää.

Mäntsälän historian suurimpii kohokohtii on ollu ne, kun joku julkkis on tullu käymää täällä.

Vuanna 2003 räppäri Pikku G esiinty marketin lastauslaiturilla. Se veti kaks biisiä, ja sit kuulutettiin, et menkää kotiinne, täällä ei oo enää mitää nähtävää. Sitä ennen lapualaiset rymys seurojentalolle vuanna 1932, ja sillon pressan piti sanoo radiossa, et menkää kotiinne.

Vuanna 1809 Venäjän keisari Aleksanteri I kävi yhen kartanon neidin luana yäjalassa. Keisari lähti kotii kuitenki jo yhen yän jälkeen, koska Mäntsäläs ei sillonkaa ollu mitää nähtävää.

Jos joku julkkis tulis Mäntsälään nyt, se viätäs loputtomalle kartanokiarrokselle ja sitte pällistelemää Yandexin datakeskusta, jonka hukkalämmöllä lämmitetää pual kylää. Kesällä se kärrättäis Sepänmäen käsityämuseon tönöihi hiplaamaa vanhoi tavaroita ja kuuntelemaa kansanmusakonsertteja.

On Mäntsäläs omiaki julkkiksia. Tunnetuimpii oli Nalle Luppakorvan ääni Heikki Määttänen, mut se kuali, ja Mänys omaa kantrimusaradiokanavaansa pitäny Timo T. A. Mikkonen, mut sekin kuali. Sit oli tiätty viäl tutkimusmatkailija Nordenskiöld, mut se karkotettii Ruatsiin.

Noita jätkii kovempaa ja kuuluisampaa on vain Mäntsälän punanen graniitti, josta tehää ainaki hautakivii.

Suamen euroviisuvoiton kunniaks meiän yläasteen ja lukion pihalle pystytettii hitonmoinen mötikkä tota maailman kovinta kivee. Paikallishistoriatiatoset tiäs, että Lordin kitaristi Amen oli käyny koulunsa täällä kaheksankytluvun lopussa.

Sillee saatii kylään eka ihan oikee nähtävyys, ”Hard Rock” -muistokivi. On sitä kuulemma ainaki joku japanilainen käyny kattomassa.

Paska kotiseutu -juttusarjassa eri paikkakunnilta tulevat opiskelijat haukkuvat kotikuntansa omalla murteellaan. Täältä löydät kaikki palstan kirjoitukset.