Ei hakutuloksia.

Teksti Laura Kangas Kuvat Ines Sirén

Liikunnalle halutaan sukupuolineutraalit pukuhuoneet

Useat ainejärjestöt haluavat sukupuolineutraalin pukuhuoneen L-rakennuksen liikuntatiloihin. Kirjallisuuden, taidehistorian, taidekasvatuksen ja museologian ainejärjestö Corpuksen alullepanemaan aloitteeseen on yhtynyt 12 muuta ainejärjestöä. Myös JYYn sosiaalivaliokunta tukee aloitetta.

Tällä hetkellä L-rakennuksen tiloissa on vain erilliset miesten ja naisten pukuhuoneet. Sukupuolineutraali pukuhuone olisi tarkoitettu niille opiskelijoille, jotka eivät sukupuoli-identiteettinsä takia koe miesten tai naisten pukuhuonetta turvalliseksi.

Tällaisia opiskelijoita voivat olla esimerkiksi sukupuolenkorjausprosessia läpikäyvät transsukupuoliset, jotka saattavat miesten ja naisten pukuhuoneissa joutua katseiden kohteeksi ja kokea kyseenalaistusta siitä, kuuluvatko he valitsemaansa pukuhuoneeseen.

Aloitteen mukaan vaikeat sosiaaliset tilanteet pukuhuoneissa voivat johtaa siihen, ettei osa opiskelijoista halua käydä ryhmäliikuntatunneilla tai kuntosalilla ollenkaan.

L-rakennuksella on miesten ja naisten pukuhuoneiden lisäksi olemassa pienempiä pukuhuoneita. Ne voitaisiin JYYn sosiaalivaliokunnan mukaan muuttaa sukupuolineutraaleiksi.

Sukupuolineutraaliin pukuhuoneeseen voitaisiin myös järjestää erillisiä sermikoppeja, joissa vaatteet voisi vaihtaa yksityisesti.

Lopullisesta toteutustavasta päättää kuitenkin yliopisto, mikäli pukuhuone päätetään järjestää.

Sukupuolineutraali pukuhuone olisi kaikille avoin sukupuoli-identiteetistä riippumatta. Naisten ja miesten pukuhuoneet säilyisivät ennallaan.

Ainejärjestöt voivat vielä liittyä mukaan aloitteeseen 12. joulukuuta saakka. Sen jälkeen Corpus ja JYYn sosiaalivaliokunta vievät aloitteen eteenpäin yliopiston johdolle.

Juttua korjattu 4.12. klo 14.07: Corpus on kirjallisuuden, taidehistorian, taidekasvatuksen ja museologian ainejärjestö eikä pelkästään kirjallisuuden, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

 1. Juupa juu

  Rahat pois ainejärjestöiltä. Tajuatteko kuinka paljon tällainen syö ihmsten halua maksaa jyyn jäsenmaksua? Menkää töihin ja opiskelkaa sellaista alaa josta ei päädy kortistoon.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Veera Koukku

  ”Tällaisia opiskelijoita voivat olla esimerkiksi sukupuolenkorjausprosessia läpikäyvät transsukupuoliset, jotka saattavat miesten ja naisten pukuhuoneissa joutua katseiden kohteeksi ja kokea kyseenalaistusta siitä, kuuluvatko he valitsemaansa pukuhuoneeseen.”

  Ne muutamat tapaukset (jos niitä nyt edes muka on) voivat diilata sen kanssa että heidän erittäin harvinainen ja epätavallinen prosessi herättää huomiota. Ei sitä varten tarvitse omaa pukuhuonetta.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. Ehh

  Täydin samaa mieltä Veera Koukun kanssa. Lisäksi jos ”Sukupuolineutraaliin pukuhuoneeseen voitaisiin myös järjestää erillisiä sermikoppeja, joissa vaatteet voisi vaihtaa yksityisesti” , niin miksei näitä sermejä vain toteuteta sinne normipukuhuoneisiin? Ajaisi saman asian.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 4. Palkokasvien hengittäjät hei

  Ajattelisin, että sukupuolenkorjausprosessia käyvä itse todennäköisesti tietää, kumpaa pukkariin haluaisi sijoittua. Tästä huolimatta hän voi kokea läsnäolonsa häiritseväksi, eli mielenrauhaa tässä tarjotaan ihan kaikille.
  Sitä paitsi, jos pienempiin pukuhuoneisiin laitetaan erottavat sermit, niin mikäänhän ei estä ”normaaleja” ihmisiä sinne menemästä => kenenkään käytössä olevat pukuhuoneet eivät vähene, eikä kenellekään aiheudu haittaa, mutta vähemmistöryhmän kynnys osallistua ryhmäliikuntaan alenee. Ja ihan vaan ujojen ihmisten samalla. Kaikki voittaa (:

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 5. Veera Koukku

  Ei ole järkevää tilojen ja resurssien käyttöä jos jokaiselle helvetin pikkuriikkisimmällekkin vähemmistölle luodaan oman safe space. Menkää transut kikkelit heiluen tai tissit hölskyen siihen pukkariin minkä sukupuolinen haluatte jatkossa olla. Se että se saattaa olla VÄLIAIKAISESTI epämukavaa ei ole pätevä perustelu sille että joka helvetin paikka pitää yhteiskunnassa muokata teidän epämukavuuden tunteen mukaan. Henkistä vahvuutta voi treenata jo kotona valmiiksi että olet valmis kohtaamaan elämässä epämukavuudet valittamatta niistä. Henkisesti heikkojen ja puolesta loukkaantujien valitus ei nimittäin koskaan lopu jos taivumme heidän heikkouden edessä joka kerta.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 6. Jooh

  No jopas on absurdeja kommentteja.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 7. Fäppäääjä

  Kiinnostaa kyllä sukupuolineutraalit pukuhuoneet.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.