Persoonallisuus

”Hyvässä sisustuksessa näkyy asujaa itseään. Niitä asioita, mistä asuja itse tykkää”, sanoo tila- ja sisustussunnittelija Virpi Fabritius. Fabritius toimii Sisustusakatemian Jyväskylän koulutusvastaavana sekä sisustusstudio Vee-Stylen yrittäjänä.

Sosiaalisen median sisustusryhmistä on hänen mielestään kadotettu elämän realiteetit ja jäljet.

”Ne antaa monelle kauheasti odotuksia, että apua, mä oon huono sisustaja, kun en saa ikinä mun asunnosta tällaista!”

Yleensä kotoa mukaan saatavat kalusteet ovat opiskelijan asunnon ydintä. Loput hankitaan Ikeasta. Elämän kerroksellisuus, kuten tavarat lapsuudenkodista, saavat Fabritiuksen mielestä näkyä.

Tuttujen tavaroiden tuominen uuteen ympäristöön voi auttaa rakentamaan kodista paikan, jossa voi rauhoittua ja keskittyä.

Jos asunnon tuunaaminen on sallittua, Fabritius suosittelee yksiön ikkunaa vastapäisen seinän maalaamista itseä miellyttävällä sävyllä. Tehosteväriin sopivia tyynyjä tai tyynyliinoja löytyy kirpputoreilta runsaasti.

Tilaa voi lisäksi kustomoida levyttämällä ja tapetoimalla tilanjakajan taustapuolen. Edullisia jämärullia voi löytää alan liikkeistä.  

 

Siivoaminen ja säilyttäminen

Liian isot kalusteet ja liiallinen kalusteiden määrä ovat Fabritiuksen mukaan yleisimmät virheet pienissä tiloissa.

”Jokaisella kalusteella tulee olla funktio ja tarve”, hän painottaa.

Tilanjakajalla jaetussa pienessä tilassa verhotkaan eivät ole pakolliset. Sisustusta kannattaa pohtia myös oman siivousinnon kannalta.

Tilpehööri lisää siivottavan määrää ja täyttää pienen tilan nopeasti. Jos ei halua luopua pienestä sälästä, sitä kannattaa säilyttää sängyn alla muovisissa laatikoissa tai varastossa.

Kaappitilaa voi vapauttaa vuodenajan mukaan jemmaamalla tarpeettomat vaatteet sängyn alle laatikoihin. Pikkuruisiin keittiöihin ei Fabritiuksen mielestä kannata yrittää lisätä säilytystilaa, vaan minimoida tavarat.

Fabritius vinkkaa maksuttomasta Sketch Up Make -sisustussuunnitteluohjelmasta, jonka voi ladata tietokoneelle. Kotieläintalouksiin Fabritius suosittelee villaa ja nahkaa. Kestävyytensä vuoksi niitä voi hankkia myös käytettynä.

 

Panostaminen

”Jos johonkin satsaa, niin työtuoliin ja valaistukseen. Ilman valoa et näe ja huonossa työtuolissa et jaksa istua”,  Fabritius kiteyttää.

Pientäkin tilaa kannattaa rytmittää. Mallisisustuksessa kyseistä tehtävää toimittavat ruokapöytä, tilanjakaja sekä sängyn pääty, jotka ovat kaikki tummia.

”Eteiseen ehdottomasti kunnollinen kuramatto, ettei lika kulje pienessä tilassa joka paikkaan”, hän viimeistelee pienen yksiön suunnitelman.