Syyslukukausi on vilkkainta pyörävarkauksien aikaa, kertoo Jyväskylän yliopiston turvallisuuspäällikkö Olli-Pekka Laakso.

Laakson mukaan etenkin arvokkaammat miesten maastopyörät päätyvät herkästi varkaiden käsiin.

”Myös pyörien osia ja varusteita varastellaan varsin aktiivisesti. Näillekin ilmeisesti löytyy jälkimarkkinoita paikallisesti tai verkkohuutokaupoista”, Laakso kertoo.

 

Kampuksen alueella tapahtuu Laakson mukaan vuosittain kymmeniä pyörävarkauksia. Kaikki tapaukset eivät kuitenkaan tule turvallisuuspäällikön tietoon, sillä suurin osa ilmoittaa varkauksista  vain poliisille. Laakso kehottaa opiskelijoita kuitenkin ilmoittamaan tapauksista myös hänelle.

”Ilmoituksen tekeminen ei tietenkään ole pakollista, mutta voimme yleensä auttaa varsin tehokkaasti rikoksen selvittämisessä. Kampusalueella on kattava kameravalvonta ja pyörävarkauden epäillystä tekijästä saadaan sitä kautta usein hyvää näyttöä”, Laakso kertoo.

”Myös pyörien osia ja varusteita varastellaan varsin aktiivisesti.”

Laakson mukaan pyörävarkauksia voi ehkäistä hankkimalla kunnollisen lukon pyörään ja lukitsemalla sen kiinni johonkin kiinteään asiaan. Pyörä kannattaa jättää paikkaan, jossa on hyvä näkyvyys ja valaistus myös pimeän aikaan.

Laakso kehottaa myös ottamaan mukaan kaikki arvokkaammat varusteet, kuten lamput, mikäli mahdollista.