”Katsotaan tätä maisemaa hetki tietoisesti”, sanoi hollantilainen Anna, kun olimme nousseet yhdelle indonesialaisen Penanjakan-vuoren näköalapaikoista.

Taustalla paikalliset kaupustelijat kaappasivat Annan poikaystävän yhteiskuviin. Sillä aikaa Anna ja minä saimme ihailla avautuvaa näkymää rauhassa. Aamuauringon valaisema Bromo-tulivuori tuprutti savua rauhalliseen tahtiin, ja taustalla erottui Jaava-saaren korkein vuori Semeru.

”Tunne varpaat, tunne jalat, tunne hengitys”, Anna luetteli meditaatio-ohjeita hiljaisella äänellä. Annoin päässä pyörivien ajatusten hiipua taustalle, jätin kamerani laukkuun ja keskityin maisemaan.

Hetki oli kaunis.

Se, mitä matkakohteita olen nähnyt, tuntuu vähemmän tärkeältä.

On kulunut vuosi siitä, kun jätin työni Jylkkärissä, laitoin psykologian opintoni jäihin ja lähdin tälle kahden vuoden maailmanympärysmatkalle. Vuosi on ollut paikoin raskas, mutta ehdottomasti lähtemisen arvoinen.

Jos minun pitäisi nimetä reissun tärkeimmät annit, nousisi ihmiskohtaamisten rinnalle hetkessä elämisen oppiminen.

Olen tien päällä uppoutunut yhä syvemmälle meditointiin ja mindfulnessiin, mikä on auttanut jarruttamaan omaa tahtia.

Parhaimmillaan reissu onkin ollut silloin, kun olen pystynyt unohtamaan liiat suunnitelmat ja olemaan läsnä juuri siinä, mitä kyseisellä hetkellä teen.

Se, mitä matkakohteita olen nähnyt, tuntuu vähemmän tärkeältä. Kymmenissä maissa vierailu tai tusinoiden UNESCOn maailmanperintökohteiden tuijottaminen ei tee kenestäkään parempaa ihmistä.

Monissa turistikohteissa tulee käytyä vain siksi, että voi sanoa olleensa paikalla.

Nykyhetki on läsnä juuri nyt, eikä sitä varten tarvitse lähteä yhtään mihinkään.

Tiedostan, että alan vaikuttaa yhä enemmän stereotyyppiseltä reissuhipiltä. Yhtäkkiä sitä vain huomaa, kuinka meditointi nappaa mukaansa ja haaremihousut istuvat jalkaan muita vaatekappaleita mukavammin.

Hetkessä eläminen ilman liikaa menneisyyden tai tulevaisuuden murehtimista on siitä hyvä taito, että sitä voi opetella myös ilman matkustamista.

Nykyhetki on läsnä juuri nyt, eikä sitä varten tarvitse lähteä yhtään mihinkään.

arimotravels.com

Sarjassa seurataan Jylkkärin entisen toimittajan matkaa maailman ympäri.