Kortepohjan ylioppilaskylässä sijaitsevan vapaa-aikatila Lillukan käyttöön on tulossa rajauksia toistuvien ongelmien vuoksi. Tällä hetkellä Lillukka on suljettu Rentukan kiinteistön peruskorjauksen takia, ja sen on määrä valmistua alkuvuodesta 2018.

Tähän asti Lillukassa on saanut nauttia omia alkoholijuomia ja järjestää yöhön asti jatkuvia tapahtumia. Pahimmillaan siivoojat ovat herättäneet juhlijoita aamulla, vaikka yöpyminen Lillukassa on kielletty.

Etenkin pikkujouluaika on ollut vahingontekojen sesonkia. Tänä vuonna vahingoilta vältyttiin, mutta heti joulun jälkeen Lillukassa oli vakava väärinkäyttötapaus, jossa alaikäinen tekeytyi Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan jäseneksi ja vuokrasi tilan.

”Koko yläkerta ja alakerran WC:t jätettiin hyvin siivottomaan kuntoon, ja kalusteita jouduttiin jonkin verran korjailemaan heidän jäljiltään”, Kortepohjan asukasisännöitsijä Mari Lähteenmäki kertoo.

Siivous- ja korjauskustannukset laskutetaan tilan vuokraajalta. Keskimäärin summat ovat 50–200 euron välillä. JYYlle syntyi vuonna 2016 tappioita noin neljä tuhatta euroa saamatta jääneistä siivous- ja korjauskustannuksista.

Suurin ongelma on julkisivuihin kohdistuva töhriminen.

Lähteenmäen mukaan vielä ei ole päätetty, millaisia rajauksia Lillukan käyttöön tehdään. Todennäköistä kuitenkin on, että yksityishenkilöt eivät voi tulevaisuudessa järjestää yli yön jatkuvia juhlia ja nauttia omia alkoholijuomia Lillukassa.

”Ainejärjestöt ovat jatkossakin suosittuja vuokralaisia meillä, heidän käytöksensä on ollut hyvin hanskassa”, Lähteenmäki sanoo.

Kaiken kaikkiaan ilkivalta on Kortepohjassa vähäistä. Suurin ongelma on julkisivuihin kohdistuva töhriminen.

Seinien töhriminen on kuitenkin vähentynyt sen jälkeen, kun DDR:n eli MNOP-talojen julkisivu maalattiin. Se antoi tägääjille viestin, että tilasta pidetään huolta, ja rikkinäisten ikkunoiden teorian mukaisesti siistin näköiset, hyvin hoidetut tilat ruokkivat siistiä käytöstä.

”Muutama vuosi sitten tägien poistamiseen käytettiin jopa yli kymmenen tuhatta euroa, mutta viime vuonna summa oli hieman yli 2000 euroa”, JYYn toimitusjohtaja Marko Huttunen kertoo.

Tägien poistamiseen käytettiin jopa yli 10 000 euroa.

Suurin osa ilkivallan tekijöistä on ylioppilaskylän ulkopuolisia henkilöitä, Huttunen ja Lähteenmäki uskovat. Esimerkiksi talojen sisällä tapahtuva töhriminen on vähentynyt huomattavasti sen jälkeen, kun alaovet lukittiin.

”E-talon edustalla oleva grillikatos jouduttiin poistamaan vuonna 2015, kun kylän ulkopuoliset tyypit viettivät siinä iltaa ja osa majoittui teltassa katoksen vieressä. Siinä oli huumeiden käyttöä, turvattomuutta ja järjestyshäiriöitä”, Huttunen kertoo.

Kymmenisen vuotta sitten Kortepohjaa puolestaan terrorisoi patjajengiksi nimitetty ryhmä, joka haki DDR:n käytäviltä asukkaiden jälkeensä jättämiä patjoja, sytytti ne tuleen ja heitti yhdeksännestä kerroksesta alas.

”Hirveän luovia ihmiset ovat silloin, kun jotain pitää tuhota”, Lähteenmäki toteaa.