Eduskunnassa käsitellään vielä tämän kevään aikana alkoholilain kokonaisuudistusta, joka muun muassa toisi nelosoluen marketteihin, poistaisi anniskelualueiden rajat festareilta ja pidentäisi Alkon aukioloaikoja.

Viranomaiset, terveydenhoidon ja päihdehuollon toimijat sekä useat ammattiliitot ovat kritisoineet lakiehdotusta. Jopa Ruotsin Alko eli Systembolaget on ilmaissut huolensa siitä, että uusi laki lisäisi suomalaisten ennestään rankkaa juomista ja aiheuttaisi merkittäviä kansanterveydellisiä haittoja.

 

Suomen alkoholipolitiikassa on tyypillisesti pyritty vähentämään alkoholihaittoja. Nyt tehtävän lakiuudistuksen takana on kuitenkin norminpurku. Hallituksen mukaan uudistuksella haetaan tasapainoa alkoholihaittojen vähentämisen ja elinkeinotoiminnan huomioon ottamisen välillä.

Hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä on osuvasti kiteyttänyt Helsingin Sanomille, sen, mitä alkoholi suomalaisessa alkoholikulttuurissa edustaa: ”Ihmisen on saatava olla vapaa, ja vapauden yksi kriteeri suomalaiselle on se, kuinka helposti ja halvalla alkoholia saa.”

Asiantuntijoiden mukaan alkoholin saatavuuden rajoittaminen on tehokas keino vähentää alkoholista yhteiskunnalle aiheutuvia haittoja. Riippuvuus alkoholista ei kuitenkaan ole pelkästään fyysistä, vaan myös psyykkistä ja sosiaalista.

Biletohtori Antti Maunun mielestä päihdetyössä olisi tärkeää tarjota samoja positiivisia kokemuksia, mitä päihteillä saadaan aikaan, ilman niiden käyttöä. Sillä tavalla pienennetään päihteiden houkutusta ja annetaan keinoja hallita ihmissuhteita.

”Alkoholin saatavuuden rajoittaminen on tehokas keino vähentää alkoholiongelmia, mutta se ei ole ainut keino”, Maunu muistuttaa.

 

Vappuun ja opiskelijaelämään kuuluu erottamattomasti alkoholi. Tämänkin lehden sivuilla alkoholi on monessa jutussa läsnä.

Asian pitäisi olla itsestään selvä, mutta muistutetaan silti: vaikka juhlimiseen liittyy usein alkoholi, on ihan ok olla selvinpäin. Monelle raittiille opiskelijalle opiskelijaelämän kosteus aiheuttaa yksinäisyyttä ja ulkopuoliseksi jäämisen kokemuksia.

YTHS:n terveyskyselyn perusteella opiskelijat käyttävät entistä vähemmän päihteitä. Raittiiden yliopisto-opiskelijoiden osuus on kaksinkertaistunut vuosituhannen alusta, mutta sosiaaliset paineet juoda ovat ennallaan.

Harvoin kuulee kysyttävän syitä ryyppäämiseen, mutta jos kädessä on alkoholiton juoma, heti tiedustellaan syitä raittiuteen. Se on raskasta.

Joskus tilaan baarissa omenamehua soodavedellä ihan vain välttyäkseni kysymyksiltä siitä, miksi en sillä kertaa juo. Se näyttää aivan siideriltä, eikä kukaan huomaa eroa. En haluaisi joutua kikkailemaan, mutta olen todennut, että niin pääsee helpommalla.

Ei sen pitäisi olla näin.