Kuinka monta työssäkäyvää graduntekijää voi olla kirjoilla Kortepohjan halvimmassa yksiössä (vuokra 229 euroa kuussa)?

Muun muassa tätä olen viime aikoina miettinyt. Syynä on elokuun alussa voimaan tuleva opintotuen muutos, jossa opiskelijat siirretään yleisen asumistuen piiriin. Muutos kun on monessa mielessä hyvä, mutta pariskuntien kannalta kettumainen.

Onhan siitä puhuttu, mutta kerrataanpa vielä: Yleinen asumistuki on ruokakuntakohtainen. Siksi esimerkiksi pariskunta, jossa toinen opiskelee ja toinen käy töissä, häviää selvää rahaa aiempaan opintotuen asumislisään verrattuna, koska asumistuki myönnetään talouden yhteenlaskettujen tulojen perusteella.

Juuri voimaan tulleen tasa-arvoisen avioliittolain myötä sama koskee avopareja sukupuolesta riippumatta. Sivuvaikutuksena myös samaa sukupuolta olevat kämppikset saattavat joutua selittämään suhdettaan, jotteivät ole elatusvelvollisia (HS 7.2.2017).

Kannattaako ylipäätään asua yhdessä, jos se tulee yksin asumista kalliimmaksi.

Käytännössä työssäkäyvät saavat pian elättää opiskelevia puolisoitaan – tai pahimmassa tapauksessa myös muita ruokakuntansa jäseniä, jos vuokrasopimusasiat eivät ole mallillaan. Opiskelevat puolisot taas joutuvat ikävään tilanteeseen: heidän täytyy valita avoliitto tai taloudellinen itsenäisyys.

Opiskelijana tilanteet elävät ja tulot vaihtelevat. Muutoksen myötä pariskunnat joutuvat miettimään, kannattaako ylipäätään asua yhdessä, jos se tulee yksin asumista kalliimmaksi.

Uskaltaako muuttaa yhteen, jos toinen käy töissä? Onnistuuko raha-asioista sopiminen, vai alkavatko ne hiertää? Ja vaikka molemmat opiskelisivat vielä, kuinka käy, jos toinen valmistuu aiemmin?

Työssäkäyvien kavereiden kanssa hankittu valeosoite ei taida maksaa vaivaa.

Muutokseen kannattaa ainakin ajatuksen tasolla varautua viimeistään heti eikä ensi syksynä. Kortepohjan halvimpiin kämppiin, A–E-talojen miniyksiöihin, ei ylioppilaskylän nettisivujen mukaan tehdä vuokrasopimuksia kuin yhdelle hengelle, joten työssäkäyvien kavereiden kanssa hankittu valeosoite ei taida maksaa vaivaa.

Meillä, kahden enemmän ja vähemmän työssäkäyvän graduntekijän taloudessa, varautuminen tarkoittaakin lähinnä sitä, että nielemme ketutuksemme ja yritämme olla iloisia siitä, että muutos tulee vasta nyt, kun valmistuminen on jo lähellä.

Kuulemani mukaan on tehty myös esimerkiksi näin: ”Meillä on kolmio, ja yhdessä huoneessa oli väliaikaisesti vierassänky. Otin Kelalle kuvat siitä ja meidän parisängystä ja selitin, että ollaan kämppiksiä.”

Helpoin vaihtoehto lienevät kuitenkin täysin erilliset vuokrasopimukset, jos sellaisille on esimerkiksi kämppisasumisen takia aihetta. Tsemppiä muutossoppaan itse kullekin!