Ku sanoo olevansa Toivakasta kotosin, ei se junnuille sano juuri mitään. Ite useimmiten sanon olevani vaan Jyväskylästä, ni säästyy vaiva. Sinne kaikki kuitenkin lähtee peruskoulun jälkeen.

Takasin tulevat harvat, ja silloinkin vasta parin mukulan ja puolison kanssa etsimään täydellistä omakotitaloelämää. Jyväskylän Kauniaisena ne tätä nykyään yrittää markkinoida. No jaa.

Ikäihmiset osaakin sit Toivakasta sanoa yhden asian: sehän on se Korisevan Arjan kotikunta! No joo, kyllähän täällä kaikki Arjan jotenkuten tuntee. Se on se meidän ainoo kunnon julkkis, Toivakan oma tangokuningatar. Jos kesämarkkinoilla valittava Vakkahenkilö-tittelin vois voittaa useemmin ku kerran, Arja veis sen joka vuos.

Jos muita julkkiksii pitäs nimetä, ni porukka osaa heittää vaan Pellervo Lukumiehen. Eikä sekään ny mikään julkkis oo, kuhan maalas meidän kirkon kattomaalaukset. Sieltä löytyy aika psykedeelistä kamaa hippi-Jeesuksesta lähtien.

Toivakkalaiset rakastaa tarinaa siitä, miten Pellervo kielloista huolimatta kiipeili öisin kirkontornin kautta maalaamaan teoksensa loppuun. Mut ohan ne ny aika päheet, oli ainakin tekemistä niitä tuijotellessa joulukirkossa.

Muutoin Toivakassa eletään aika seesteistä maalaiselämää. Seurakunta ja joku 4H-kerho joskus jotain järkkäilee, mut aika pienessä isommat häppeningit on. Joskus ne yritti jotain omakotitalomessuja järkätä, mut eihän niistä mitään tullu, kun ei kiinnostuneita rakentajia löytyny.

Leenan baarikin suljettiin pari vuotta sitten. Tosin nyt joku uus rafla on avautumassa K-marketin viereen, ja sitäkös tykätään kylillä hehkuttaa.

Kyllähän Toivakassakin kerran 20 vuodessa tapahtuu. 2001 Toivakan Osuuspankki ryöstettiin. Kerrankin nähtiin kunnon äktiöniä, kun Upin grillin Upi lähti ajamaan pankkiryöstäjiä takaa autollaan.

Eihän se niitä kiinni saanu, ja tuli sakkojakin liian hyvästä kansalaisuudesta. Upi sai kuitenkin sankarin maineen kylällä. Huhujen mukaan sillä on grillillä haulikko tiskin takana. Toivakan oma seriffi.

Paska kotiseutu -juttusarjassa eri paikkakunnilta tulevat opiskelijat haukkuvat kotikuntansa omalla murteellaan. Täältä löydät kaikki palstan kirjoitukset.