w_valkealassa-1

Het sanon: meil tehläh työtä, jollon tarkotus! Valkeala on kuuluisa armeijjast, meil on Vekarajjärven varuskunta ja Utin Jääkälirykmentti. Harva kuitenkaa loppuje lopuks tietää tai muistaa ja loput ei sano, varsinkaa vuolen 2009, ku kuntaliitos tuli.

Mielessäin aattelin, et jaha: ensin ei muuta ulvota ku et meilt maalt pitäs kaupunkih päästä, mut sitku kuntaliitos tekee meist kaupunkilaisii, ei muuta virttä veisata ku itsenäist pitäjää. Vaan ihmekö tuo: miun tuskin tarvitsee täs tekstis juur avata, miks kuntaliitos Kouvolaan saa allerkia-arvot reilust ylös.

Sanonpa silti, et kyl myö tietenkii loppupeleis lählemä Kouvostoliiton kelkkaan: sillonkii ku meinasivat, ettei se Kukkenhaimin museo mahu Hesaan, myö ensmäsenä oltais se meiämail haluttu. Kylhä se tietyst ois investoint, mut viep mennessää ja tuop tullessaa, sanos aito valkialain.

 

Kunnon kunta, Valkeala oli meiä oma sloukan. ”Kunnon” saatto liittyy urheiluu, koska sitä meillon palio. ValKi, Kajo ja Likolammen Tiikerit on meiä omat seurat ja Valkealan maankuulu jäähalli sit se seuratalo. Tositoimest on kyse, Laionsklupikii antanu rahotust. Itte olin kyl enemmä kiinnostunu muist jutuist eikä meit ollu montaa. Jos harrasti musiikkii, joku sano hintiks tai homoks, jos harrasti kuvista, molemmiks. Ei tieläh, eiks traktorii sit voi ajaa kuka vaa?

 

Monest on puhe, yhä enemmäst puute, mut rakkaut meillon aina ollu. Maajussi etti morsiant useammalkii kauel eikä ne telkkarisarjaa ees lopu, vuonna 1996 Valkealas oli Suomen isoin ilotalo maankuulus motellis ja nyt sit Valkealaa avattiin Suomen ensimmäine rakkauspuisto Vuohijärven ihka uulen Luonto- ja kulttuurikeskuksen pihaan.

Sielkää ei varmaa kukaa kävis, jos se olis ”kulttuurikeskus”, mitä varte piti laittaa toi luonto-sana siihen, vaik sil varmaa on haettu sitä, et siin vieres on Repoves, kansallispuisto. Sielkää ei kyl paikalliset juur käy, mut nyt ku Suomen pohjavesmyyntii on mietitty, tuskin haittaakaa, et yli puolet siel vierailevist ihmisist on muilt mailt.

Myö ollaan melkosii sissei, vaik myö ollaan paila alta paljo rikki, niinku paikalliin kasku kertoo. Meiä entisen sairaalan tilois oli jonku ajan vastaanottokeskus ja kylhä myö valitettii, mut niivvaa selvittih. Kuitenkii Valkealan vanhin ravintolaki on ulkomaalasten omistama, ja siel myö yhä käyläh hyvälmielel.

 

Ihminen voi lähtä Valkealast ja Valkealaki voi lähtä ihmisest. Mut jos mie jostai oon ylpee, nii siit et en oo Luumäelt: ne on muka itsenäisii, mut tilastollisest käyvät usein meiä uimahallis.

Paska kotiseutu -juttusarjassa eri paikkakunnilta tulevat opiskelijat haukkuvat kotikuntansa omalla murteellaan. Täältä löydät kaikki palstan kirjoitukset.