Hurmoshenkinen Suur-Suomen pappi

Miika Siironen: Mustan lipun alla – Elias Simojoen elämä ja utopia (Atena)

Äärioikeistolaisen hurmoshenkisen saarnamiehen Elias Simojoen tarina kertoo samalla suomalaisen fasismin syntyhistorian.

Sisällissodassa valkoisten puolella taistellut Simojoki kantoi viholliskuvia mukanaan koko elämänsä. Sodan jälkeen Simojoki haki tarkoitusta nationalismista ja uskonnosta. Hänen kantavat voimansa olivat usko ”yhteen suureen Jumalaan ja yhteen suureen Suomeen”.

VTT Miika Siironen kirjoittaa Simojoesta kohdetta ymmärtäen, mutta kriittisesti. Teos on mielenkiintoinen kuvaus oman aikakautensa edustajasta. Simojoki oli ykkösketjun fasisti,  Akateemisen Karjala-seuran perustaja ja huomattavan taitava puhuja.

Kirja heijastelee vahvasti nykypäivään, rasismi ja fasismi eivät ole kadonneet.