OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Taipalsaari on viientuhannen asukkaan kunta Lappeenrannan naapurissa, ja sille kuuluisalle rajalle on matkaa 60 kilometrii. Sen takii se ainut bensa-asemakin varmaan lopetti, kun porukka haki bensasa Venäjält.

Taipalsaari ylpeilee yli tuhat kilometrii pitkäl rantaviivallaa. Se onkii tosi suosittu mökkikunta, ko puolel Suomee on siel kesämökki, muun muas Petteri Summasel. Mein naapuri näki sen kerran kylänraitilla. Kesämökki on siit kiva, et sielt pääsee sit talveks takas sivistyksen parii.

 

Taipalsaarelle on melkei tullu kaikenlaista. Loma-asuntomessut piti tulla Sarviniemee, mut ei tullukaa – kaatu kuulemma kaavotusongelmii. Toinen kerrostalo piti tulla, muttei tullukaan. Sinnehän ois voinu muuttaa ties millasta porukkaa. Vaik jotai kaupunkilaisii.

Jotai sentää on tullu. Ihkauus lossi saatiin yhistämään Jänkäsalon saari mantereesee kahenkymmenen vuuen väännön jälkee, et repikääpä naapurikuntien kateelliset siitä!

Harrastusmahollisuuksii on muutamii. Mieskuoro Taipalsaaren Lauluveikot tai kahvakuulajumppa. Nuorisotila saatii anonyymin lahjoittajan ansiosta, mut nuoriso kyl tuppaa häipymää Lappeenrantaa heti tilaisuuen tulle.

Taipalsaarel on yks vuosittaine kesätapahtuma, mikä ei kuitenkaa oo iha riittäny nostamaa kuntaa kansan huulille. Taipalsaari-souduissa on vuosittain se kymmene venekuntaa, vaik tapahtumaa on kerran suojellu Sauli Niinistö.

 

Oha Taipalsaari toki päässy muutama kerran oikein valtakunnan uutisii asti. Melkein joka kerta on kyseessä ollu ihmishenkiä vaatinu tapaturma tai muu tragedia. 1991 uppos panssarivaunu Saimaaseen vieden seittemän varusmiestä mukanaan ja 2008 putos pienkone samaiseen järveen.

Tänä vuonnakin ainaki yks naapuririita aidan paikasta pääs iltapäivälehtiin, ja Matti Nykäne on kerra esiintyny hotelli Saimaanrannas, sillo ku siel viel oli sähköt.

Kunnan maa-alueitten strateginen sijainti on kans huomioitu laajalt. Sarvinieme maakiista päätty siihen, et Metsähallitus osti sielt sit ystävällisesti 80 hehtaarii maata ja rapistuvan lomakylän, ni puolustusvoimien ei tarvinnu pakkolunastaa niitä. Olis saattanu muuten tulla itänaapurin kesämökkejä puolustusvoimien ampuma-alueen viereen. Mitäs pienistä.

 

Mut on myö tehty osamme diplomaattisuhteidenki etee. Ite presidentti Putin on yöpyny Taipalsaarel. Mökil, kuinkas muutenkaa. Ei oo kyl käyny sen jälkee.

Parasta pr-työtä teki aikoinaan varmaa urheiluseura Taipalsaaren Veikot. Ku sana alko kiirii, että TsV:n jäätelökioskilt saa seutukunnan suurimmat jätskipallot, ei mihinkään muualle Taipalsaarel oo ikinä ollu niin pitkät jonot.

Paska kotiseutu -juttusarjassa eri paikkakunnilta tulevat opiskelijat haukkuvat kotikuntansa omalla murteellaan. Täältä löydät kaikki palstan kirjoitukset.