Absurdi Samurai

Mika Rättö: Samurai Rauni Reposaarelainen (Moderni Kanuuna)

Suomen Meri-Porissa asustaa alkoholisoitunut samurai Rauni Reposaarelainen palvelijoineen. Eräänä päivänä Rauni saa tietää, että hänen selkänsä takana juonitaan: Satakunnan Ninjain Kilta haluaa päästää hänet päiviltä. Tämä vaatii kostotoimia, joten Rauni lähtee jahtaamaan pettureita kylväen ympärilleen pelkoa ja tuhoa.

Elokuva on kokonaisuudessaan yhtä absurdi kuin miltä se kuulostaakin. Samurai-kulttuurin siirtäminen suomalaiseen kontekstiin, Meri-Porin puutaloidylliin, toimii hämmästyttävän hyvin. Nykytanssia lähentelevät taistelukohtaukset ovat elokuvan parasta antia. Väkivaltaista ja arvaamatonta Samurai-juoppoa on vaikea sympatiseerata, mutta kyllä hänen toilailujaan yhden elokuvan verran seurailee.

Samurai Rauni Reposaarelainen on omituinen elokuva, mutta sanan positiivisessa mielessä. Tekijöiden kunnianhimon voi aistia elokuvan toteutuksesta. Absurdi ja omaperäinen kahden kontekstin yhdistelmä on esteettisesti miellyttävää katseltavaa.