Sushisalaatin voi nauttia soijakastikkeen, garin eli säilötyn inkiväärin ja wasabin kera.
Sushisalaatin voi nauttia soijakastikkeen, garin eli säilötyn inkiväärin ja wasabin kera.

Sushi, eli tyypillisesti riisiä, etikkaa ja meren antimia yhdistelevä japanilainen ruoka rantautui länteen 1900-luvun lopulla. Ruokalajin juuret ovat vuosisatoja pitkät; etikalla ja soijalla on ollut tärkeä tehtävä kalan säilömisessä.

Lännessä suosion myötä ilmestyi myös erilaisia versioita. Makirullan sisään ja levättömän nigirin päälle pantiin avokadoa, kurkkua ja lohta, jopa pähkinää.

Nyt ruokablogeissa paistattelee trendikäs sushisalaatti, laiskoille sopiva versio sushista.

Salaatiksi muuttunut sushi on oiva leikkikenttä kikkailulle. Voit kokeilla eri riisilajeja, kalan tilalla tofua, munaa tai katkarapuja. Salaatti on myös helppoa treffiruokaa, mikäli puikkojen piteleminen jännittää.

Puikonkaihtajan sushisalaatti 4-6 hengelle

  • valmistusaika noin 1 h
  • 4 dl basmatiriisiä (myös tumma riisi käy)
  • 200 g raakaa merilohta, D-leikkuu kalatiskillä
  • 3 munaa
  • 2 arkkia merilevää
  • riisiviinietikkaa
  • (seesaminsiemeniä)
  • avokado
  • salaattia
  • kurkkua
  • porkkanoita

Tarjoile soijakastikkeen, garin ja wasabin kanssa.

 

Keitä riisi paketin ohjeen mukaisesti ja anna jäähtyä.

Riisin jäähtyessä voit pilkkoa kasvikset. Esteettinen pilkkoja leikkaa kurkun ja porkkanan pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi – haloiksi, ei palikoiksi. Pilko myös avokado ja saksi merileväarkeista ohuita suiruja koristelua varten.

Aseta salaattivuoan pohjalle salaatinlehtiä.

Kun riisi on jäähtynyt, sekoita siihen puoli desiä riisiviinietikkaa. Voit myös lisätä suolaa.

Viipaloi kalafilee ohuiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Heikkovatsaiset voivat käyttää myös graavilohta tai käsitellä raa’an lohen suolalla ja hyppysellä sokeria.

Asettele kasvikset, lohi ja leväsuirut riisin joukkoon. Koristele seesaminsiemenillä.

Seuraavaan päivään säilyttäminen jääkaapissa omalla vastuulla.

 

Hifille: itsetehty GARI eli sushi-inkivääri

Sushin kanssa tarjoillaan tyypillisesti kirpeää, säilöttyä inkivääriä eli garia. Inkiväärillä on tarkoitus puhdistaa lautanen ja raikastaa suu ennen uuden palan maistelemista. Nuoresta inkivääristä valmistettu gari on vaaleanpunaista, mutta suomessa itse valmistaen tällaista väriä ei saa ilman väriainetta.

  • noin 250 g tuoretta inkivääriä
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl suolaa
  • 0,5 l kiehuvaa vettä
  • 3/4 dl sokeria
  • 3/4 dl riisiviinietikkaa

Kuori inkivääri. Siivuta se paperinohueksi. Laita siivut kulhoon ja ripottele suola ja sokeri sekaan. Sekoita ja anna olla.

Inkiväärin tekeytyessä valmistetaan säilöntäliemi. Sekoita 3/4 dl sokeria ja 3/4 dl riisiviinietikkaa. Kuumenna lientä, kunnes sokeri sulaa täysin.

Kuumenna vesi kattilassa. Kun puoli tuntia on kulunut, kumoa inkiväärit liemineen kiehuvaan veteen. Pyörittele hetki ja siivilöi neste pois. Tämän jälkeen inkiväärit pannaan puhtaaseen lasipurkkiin ja päälle kaadetaan sokerietikkaliemi. Lopuksi korkki kiinni ja inkiväärit jääkaappiin maustumaan muutamaksi päiväksi. Gari säilyy jokusen kuukauden.