img_0999
Kuva: Jaakko Kinnunen

Suomen eturivin futsal-pelaajiin kuuluva Mikko Kytölä on tunnettu Jyväskylän Kampuksen Dynamosta ja Italian ammattilaisseuroista. Nopea pallopeli on kehittynyt Suomessa vauhdilla viime vuosina ja Jyväskylässä ja yliopistolla on paljon lajin harrastajia.

”Aloitin ensin jalkapallon parissa silloin, kun Suomessa ei vielä tiedettykään mitä futsal on. Vasta 2010 siirryin kokonaan futsalia pelaamaan. Yksi iso motivaatiotekijä oli se, että sain silloin paikan maajoukkueessa. Toinen käänteentekevä kohta oli se, että 2013 joukkueen päävalmentajaksi tuli kroatialainen Mićo Martić, joka auttoi minua kehittymään erittäin paljon. Minulla oli kova halu pelata korkeammissa sarjoissa, kuin mitä Suomessa muutama vuosi sitten pystyttiin tarjoamaan.

Heti aluksi huomasin, että futsal sopi ominaisuuksiini jalkapalloa paremmin. Siinä vaadittiin paljon ajattelua ja taitavia pelaajia. Joukkueeni, Kampuksen Dynamon toiminta kehittyi koko ajan, ja nousimme pikku hiljaa Suomen parhaimmistoon. Dynamo merkitsee minulle todella paljon, se on kuin perhe. Kaikki ystäväni ovat pelanneet siinä ja pelaavat edelleen. Molemmat veljeni ovat myös joukkueen toiminnassa mukana.

Italiassa, jossa olen viime vuodet pelannut, futsal on myös jalkapallon varjossa, vaikka siellä harrastajia on todella paljon. Ammattilaistasolla sarjatasoja on kolme. Suomessa ehkä ollaan jopa menty parempaan suuntaan niin, että futsal tunnustetaan täällä omaksi lajikseen. Olen tyytyväinen siihen kehitykseen – eihän salibandykaan ole mitään parketilla pelattavaa jääkiekkoa. Italiassa ollaan taas valmiita panostamaan lajiin taloudellisesti enemmän.

Lähdimme sinne vuonna 2013 pikkuveljeni kanssa ensimmäistä kertaa pelaamaan ammattilaisliigaan ja huomasimme, että italian kieli oli pakko opetella heti. Monikaan ei puhunut englantia. Arki pyörii siellä treenaamisen, pelien ja palautumisen ympärillä. Pelit ovat siellä aina lauantaisin, mutta Suomessa voidaan pelata myös viikkopelejä.

Omalaatuisia, futsalin parissa tapahtuneita juttuja on ollut Italiassa käsittämätön määrä. Kautemme viimeisessä kotiottelussa ensimmäisen puoliajan jälkeen fanimme sylkivät tuomareiden päälle ja huusivat solvauksia. He uhkailivat ja yrittivät jopa rynnätä heidän koppiinsa. Tuomarit kutsuivat poliisit, ja toisen jakson alku viivästyi.

Kyseinen seura, sisilialainen Real Cefalù, oli silti yksi parhaimpia, jossa pelasin. Ensimmäisessä seurassa Trentinon alueella oli ongelmia palkanmaksun kanssa. Asuimme ensin viiden pelaajan isossa asunnossa, ja palkat olivat kaksi kuukautta myöhässä. Brasilialaiskämppiksillämme ei ollut enää varaa ostaa ruokaa, ja yksi roteva pelaaja laihtui kymmenisen kiloa. Siinä vaiheessa piti ryhtyä toimenpiteisiin.

Mitä opintoihini tulee, niin pelaaminen vie ajan. Valmistuin Jyväskylän yliopistosta vuonna 2011 pääaineena filosofia ja jatkoin siitä kirjallisuuden maisteriohjelmaan, joka on vielä kesken. Toivon, että jossain vaiheessa saan tehtyä siitä gradun. Itse haluan jatkaa huipputasolla pelaamista niin pitkään kuin mahdollista ja sen jälkeen siirtyä valmentajaksi.”

 

Mikko Kytölä

  • Syntynyt Suonenjoella 1984.
  • Teki juuri uuden sopimuksen Kampuksen Dynamon kanssa ja pelaa syksystä 2016 eteenpäin sen pelaaja-päävalmentajana.
  • Filosofian gradu käsitteli uskonnollisuuden tarkastelua lacanilaisesta näkökulmasta.