Hyistä jännitystä

Rosamund Lupton: Hiljaisuuteen hävinneet (Gummerus)

Englantilainen Yasmin lähtee etsimään kuolleeksi luultua miestään kuuron tyttärensä Rubyn kanssa Alaskan talvisesta erämaasta. Matkalla kaamoksessa maailma kutistuu rahtirekan ajohyttiin, ja sen ajovalojen loisteessa näkyvään tienkaistaleeseen. Lumimyrsky nousee ja tuntemattoman rekan valot seuraavat heitä läpi lumen.

Lupton käsittelee Rubyn kautta hiljaisuuden ja äänimaailman vastakkainasettelua, sekä erilaisia kommunikoinnin tapoja viittomista Twitteriin. Myös ihmisen ja luonnon suhde, sekä oikeus luonnonvarojen hyödyntämiseen ovat kirjan kantavia teemoja.

Kirja pitää otteessaan ja Alaskan hyytävä erämaa luo otolliset olosuhteet jännitysromaanille. Loppuratkaisun asetelma on ennalta-arvattavuudessaan hienoinen pettymys.