markokainulainen-netti

Mikäli JYYn jääriä sekä ylintä palkallista hallintoa on uskominen, niin legendaarisen opiskelijaravintola Rentukan taru saattaa olla pian päättymässä! Saavutetuista eduista luopuminen on helppoa, mutta niiden takaisin saaminen on usein työn ja tuskan takana.

Opiskelijain olohuone ja Kortepohjan ylioppilaskylän sydän, Ravintola Rentukka, on nähnyt yli 40-vuotisen taipaleensa aikana paljon. Vuonna 1972 avattu ravintola eli 1980-luvulla huippuvuosiaan ja hiipui lopulta 2000-luvun taitteessa ylioppilaskunnan taloudelliseksi riippakiveksi.

 

Pisimpään, noin kolmisenkymmentä vuotta, Rentukkaa pyörittivät JYYn omat työntekijät aina vuoteen 2010 asti. Tuolloin ravintolaa pitkään luotsannut Teuvo Rissanen ratsasti kaakillaan Kortepohjan puomin ohi kohti auringonlaskua ja ansaittuja eläkepäiviään. Tämän jälkeen ruoriin tarttui ensimmäinen ulkopuolinen ravintolayrittäjä, Juha Yrjänen. Parin tonnin kuukausittainen tappio muuttui JYYlle näin pieneksi mutta tasaiseksi taloudelliseksi ”voitoksi”, ja kuitteihin tulostui ”Petäjäveden murkina”. Kokenut ravintolayrittäjä ei koskaan saanut oikein otetta nuorten aikuisten illanviettotottumuksista, ja taas oli muutoksen aika.

Yrjäsen ja lyhyen välitauon jälkeen vetovastuun otti innokas tiimiakatemialaisten osuuskunta Made. Motivoitunut nuori ryhmä paikkasi innollaan ja nopealla oppimiskyvyllään kokemuksen puutettaan, mutta osuuskuntalaisten valmistuttua etsittiin taas uusia yrittäjiä. Remmistä jäi hommiin lopulta Emppu Paananen. Yrittäjäkaveriksi löytyi alan sekatyöläinen Kristian Kytöpuro. Äänimiehenä kolmantena pyöränä pisimpään on mukana häärinyt Niko Voudinmäki. Kuiteissa näkyy vielä tänäkin päivänä heidän firmansa nimi: Crapulax oy.

Rentukassa nähtiin vuoden 2015 aikana muun muassa tietovisoja, teatteria, stand upia, hevi-, rock-, räp-,
elektro-, pop-, reggae- sekä folkkeikkoja. Tiloissa järjestettiin myös pieniä ilmaisia matalankynnyksen dj-iltoja ja isoja korkean profiliin festareita. Lautapelit ja juomahanat ovat olleet kovassa käytössä. Baarissa on viime syyslukukauden aikana pelattu myös bingoa sekä lastenkutsuilta tuttua ongintaa!

 

Vuoden 2014 Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan organisaatiomuutoksen myötä tuntuu muuttuneen myös syvälle juurtuneita toimintatapoja. Totuus on edelleen se, että viime kädessä JYYn vallankahvassa ovat kiinni edustajisto sekä ylioppilaskunnan hallitus. Myös erilaiset yo-kylän asukkaille tehdyt kyselykaavakkeet voivat olla hyvinkin johdattelevia.

Mikäli Rentukka suljetaan, on turha itkeä jälkikäteen, vaan on toimittava vielä kun asiantilaan voi vaikuttaa.

Jos Rentukan on parempi tulla tiensä päähän nyt, kuin hiljaa rapistua hienon historian jälkeen unohduksiin, on se kaikin puolin parempi tapahtua avoimen keskustelun pohjalta, eikä nopeiden kulisseissa tapahtuvien päätösten myötä.