Yrittäjä Juha Yrjänä lopetti yllättäen Rentukassa, ja ravintola on nyt tyhjillään.
Kiinnostuneita jatkajiksi on jo ilmantuunut.

Kuva: Tommi Puska
Kuva: Tommi Puska

Ylioppilaskylän keskustassa sijaitseva ravintola Rentukka on ollut tyhjillään kuukauden. Reilun kahden vuoden ajan Rentukkaa hoitanut Juha Yrjänen lähti ravintoloitsijan toimesta vuodenvaihteessa. Yrjänen hoiti Rentukkaa toisen, Petäjävedellä sijaitsevan ravintolansa ohella.

”Rentukan sulkeminen tuli yllätyksenä monille ylioppilaskunnan jäsenille. Uusi JYYn hallituskin kuuli asiasta vasta joulukuun puolivälissä”, kertoo hallituksen puheenjohtaja Kalle Jokinen.

”Silloin ajattelin, että pitää puhaltaa peli poikki. Vaihtoehto olisi ollut etsiä joku sijainen ravintolaa pitämään, kunnes saadaan uusi yrittäjä. Siihen ei haluttu lähteä, se olisi ollut liian hätäistä.”

Ylioppilaskunnan kiinteistöpäällikkö Osmo Kääriäisen mukaan Yrjänen ilmoitti elokuussa, ettei jatka hommia enää vuodenvaihteen jälkeen.
Tämän jälkeen hän kuitenkin perui puheensa muutamaan otteeseen ja kertoi halustaan jatkaa.

”Se oli sellaista venkoilua. Joulukuussa ravintoloitsija ehdotti, että ravintolaa pidettäisiin tammikuu kiinni ja helmikuussa avattaisiin uudestaan. Silloin totesin, että ei jatketa.”

Rentukan toiminnan jatkaminen JYYn ehdoilla olisi ollut Kääriäisen mielestä pakottamista, eikä lainkaan järkevää.

Viime vuoden JYYn hallituksen puheenjohtaja Joonatan Virtanen kertoo kuulleensa Yrjäsen lähtemisestä vasta uutisista – siis tämän vuoden puolella.

”Mitään varmistusta hänen lähtemiselleen ei hallituksella ollut tiedossa, vaikka hän oli välillä pohtinut luopumista.”

Ei ol mikään salaisuus, että Yrjäsen toimintaan Rentukan ravintoloitsijana ei oltu tyytyväisiä. Tapahtumanjärjes-täjät kaikkosivat muihin ravintoloihin, ja yleinen tunne oli, että Yrjänen ei ymmärtänyt Rentukan kävijäkunnan tarpeita.

Virtanen kuitenkin muistuttaa, että ylioppilaskunnassa ei voida toimia ”tulos tai ulos” -periaatteella.

”Mietimme läpi viime vuoden, onko Yrjäsen vuokrasopimuksen purkamiselle reiluja perusteita. Niitä ei kuitenkaan mielestämme ollut, halusimme antaa vaikeuksista huolimatta hänelle vielä mahdollisuuden.”

Viime vuoden aikana JYY kävi Yrjäsen kanssa lukuisia neuvotteluita vuokranalennuksesta. Heinä- ja elokuussa vuokraa ei Kääriäisen mukaan peritty lainkaan.
Ylioppilaskunnan pääsihteeri Minna Oinasta ei tavoitettu kommenttia varten.

Ravintolan avaamista saatetaan joutua odottamaan vähintään pari kuukautta. Kalle Jokisen mukaan se saattaa venyä jopa syksyyn.

”Tällä hetkellä kiinnostuksensa Rentukan haltuun ottamiseen on osoittanut kaksi ravintola-alalla toimivaa yrittäjäparia”, kertovat Jokinen ja Kääriäinen.
Molemmat vakuuttavat, että hakijoilla on kokemusta nuorisoravintoloiden pyörittämisestä.

Virallisesti uutta ravintoloitsijaa ei olla vielä lähdetty edes hakemaan, vaan hakijoiden kiinnostus heräsi Keskisuomalaisessa julkaistun jutun pohjalta.

Tällä välillä Rentukka pysyy kuitenkin tyhjillään. Väliaikaiskäyttö esimerkiksi peli- tai harrastetoimintaan on Kalle Jokisen mukaan periaatteessa mahdollista mutta hankalaa.

” Jos aletaan varaamaan tiloja vaikka kuukauden päähän, viivästyisi uuden yrittäjän aloittaminen. Mitään sitsejä siellä ei voitaisi joka tapauksessa nyt järjestää.”

Niko Vartiainen


Luopuuko Rentukka nimestään?

Rentukan tulevaisuutta pohtineessa keskustelutilaisuudessa ravintolan tulevaisuus nähtiin melko toiveikkaana.
Uuden yrittäjän hakuprosessia pyritään pitämään niin avoimena kuin mahdollista, mutta JYYn hallituksen puheenjohtaja Kalle Jokinen muistuttaa reunaehdoista.
”Avointa tiedottamista perätään, mutta yrittäjät eivät halua, että asiat tulevat julki.”

”Jos lähdemme tuomaan uusia yrittäjiäkandidaatteja esimerkiksi edustajiston eteen, on hyvin mahdollista että heidän työnantajansa toteavat heidän nykyisen työsuhteensa päättyneeksi”, toteaa JYYn kiinteistöpäällikkö Osmo Kääriäinen.

Uutta yrittäjää etsivässä työryhmässä on Jokisen ja Kääriäisen lisäksi kolme ylioppilaskunnan hallituksen jäsentä.
Suurin mahdollinen muutos tulevaisuudessa on se, että Rentukka ei olisi enää Rentukka.
Nimen on koettu saaneen huonoa mainetta. Nimen muutosta ovat esittäneet myös uudet yrittäjäkandidaatit.
Parinkymmenen hengen keskustelutilaisuudessa ei kukaan noussut ideaa vastaan.

”Nimenvaihto voisi antaa uuden alun ravintolalle. Se herättäisi huomiota, ja ravintolabisneksessä ihmiset yleensä antavat jonkin verran aikaa ”uudelle” baarille”, huomautti tapahtumanjärjestäjä Marko Kainulainen.

Rentukkaa saatetaan myös jonkin verran remontoida, jos uudet yrittäjät niin haluavat. Tilaisuudessa toivottiin muun muassa mahdollisuutta jakaa tila hiljaisempina iltoina verholla. Myös vessoja halutaan kunnostaa.

Myös ravintolan äänentoisto haluttaisiin siirtää yrittäjien vastuulle samaan tapaan kuin Ilokivessä nyt.

Niko Vartiainen