Kunnianosoitus kotiseudulle

Keski-Suomen museo

Jos Jyväskylästä pitäisi valita vain yksi museo, valitsisin Keski-Suomen museon. Ruusupuiston luota löytyvästä museosta näkee selvästi, että siihen on panostettu runsaasti aikaa ja resursseja. Perjantain ilmaista sisäänpääsyä kannattaa ehdottomasti hyödyntää, eikä kolmen euron opiskelijalippukaan tunnu liian kalliilta.

Museorakennus näyttää ulkoa melko vaatimattomalta, mutta kuori pettää. Mäkeen rakennetussa museossa on näyttelytilaa peräti neljässä kerroksessa. Keskikerroksista löytyvät vakionäyttelyt Keski-Suomen ja Jyväskylän historiasta. Maakuntaesittely tarjoaa useita kiinnostavia arkeologisia löydöksiä. Kaupunkinäyttelyn kruununjalokiveksi kohoaa puolestaan valtava ja yksityiskohtainen pienoismalli vuoden 1952 Jyväskylästä. Ylimmässä kerroksessa on vielä tammikuun loppuun esillä Dimensio-taiteilijaryhmän oivaltavia teoksia.

Juuri nyt jyväskyläläisillä on erityisen hyvä syy mennä museoon, sillä alakertaan on saatu esille itse kansallissankari Matti Nykäsen mitalit. Vielä ei ole varmaa, ovatko mitalit näytillä pidemmälle kevääseen vai vain tammikuun loppuun. On siis viisainta mennä museoon heti eikä myöhemmin.

 

Lue lisää:

Arvio: Alvar Aalto -museo (21.1.2016)