Kuva: Unto Luoto
Kuva: Unto Luoto

Helena Pölläsen mielestä puheviestintä on elämänkoulun lisäksi paras mahdollinen koulutus stand up -koomikolle.

 

Huumori on ollut elämässäni aina, ihan lapsesta asti. Olen katsonut kaikki Simpsonit, Kummelit ja Jim Carreyn leffat. Ne ovat toimineet minun lapsenvahteinani.

Muutin Jyväskylään opiskelemaan puheviestintää vuonna 2007. Silloin myös näin stand upia ensimmäisen kerran. Kävin Alipaineen treeniklubilla Vakkarissa ja sen jälkeen Seisomapaikalla Ilokivessä. Innostuin lajista ja päätin, että minäkin haluan kokeilla. Ensimmäinen keikkani oli vuonna 2008 viestintätieteiden laitoksen pikkujouluissa. Siitä se sitten lähti, vaikka välillä tekemisessä onkin ollut pitkiä taukoja.

Olen miettinyt paljon sitä, miten stand up vaikuttaa uskottavuuteeni. Olen akateemisesti koulutettu ja tulen valmistumaan pian maisteriksi. Monen stand up -koomikon tärkein koulu on kuitenkin elämänkoulu. Pelkäsin, että ihmiset pitävät minua tyhmänä häseltäjänä. Voinko olla uskottava kouluttaja viestinnässä tai opettaja, jos kerron häläpätihämmää-juttuja lavalla? Lopulta sain omassa päässäni loksautettua ajatuksen niin, ettei se varsinaisesti ole minun ongelmani, vaan niiden muiden. Tämäkin on vain yksi ammattirooli, opetan minä hiihtoakin, mutta tavoitteeni ei ole silloin naurattaa ihmisiä.

Juttuni tulevat usein arjesta, omasta elämästäni. En halua korostaa jutuissani sukupuolta, lavallekin pukeudun rennosti tennareihin ja farkkuihin. Pyrin olemaan lavalla sellainen kuin olen muutenkin. Toki lavahahmo on karrikoitu versio omasta minästä.

Naurun tasapaino oli siisti kokemus. Putosin ohjelmasta kolmantena, mutta tuntuu, että olen kasvanut kuvauksista tosi paljon. Olin tietysti pettynyt kun putosin, mutta pää piti vain pitää kasassa. Inhoan kilpailua stand upissa ja lupasin Naurun tasapainon jälkeen itselleni, etten enää kilpaile. En pidä siitä, mitä kilpaileminen saa aikaan. Silloin tekemisestä tulee suorittamista, eikä tärkeintä ole enää se, että kaikilla on hauska ilta.

Tällä hetkellä teen Ylelle Villi kortti -ohjelmaa, jossa olen kiertävänä panelistina. Siinä voin yhdistää kaksi itselleni tärkeää asiaa, urheilun ja komiikan. Tulevaisuudessa haaveilen myös musiikin tekemisestä. Minulla on muutama huumorikappale, joita esitän lavalla kitaran kanssa, mutta minussa on myös vakavampi puoli. Haluan sanoittaa ja tehdä lisää biisejä kitaralla ja myös tehdä räppiä. Kappaleita on jo olemassa pöytälaatikossa.

Yritän valmistua puheviestinnältä melko pian. Olen iloinen, että osasin aikanaan valita juuri puheviestinnän, sillä siitä on ollut minulle niin paljon hyötyä. Pystyn analysoimaan omaa ja toisten esityksiä viestinnällisestä näkökulmasta ja tunnistan viestinnän ilmiöitä. En oikeastaan keksi parempaa koulutusta koomikolle. Paitsi tietenkin se elämänkoulu.

 

HELENA PÖLLÄNEN

  • Stand up -koomikko, hiihdonopettaja ja opiskelija.
  • Syntynyt vuonna 1986 Juvalla, asuu nykyisin Helsingissä.
  • Opiskelee puheviestintää Jyväskylän yliopistossa.
  • Voittanut jyväskyläläisen Naama Näkkärillä -stand up -kisan vuonna 2011.
  • Tehnyt noin 250 keikkaa.
  • Oli vuonna 2015 mukana Naurun tasapaino -komiikkakilpailussa. Uusi ohjelma Villi kortti alkoi lokakuussa.