Osalla kansainvälisistä opiskelijoista on ollut ongelmia edustajistovaaleissa äänestämisessä. JYYn vihreiden opiskelijoiden mukaan joillakin äänestyspaikoilla on ollut epäselvyyttä siitä, kuinka kansainvälisten opiskelijoiden äänestäminen tapahtuu ilman suomalaista henkilötunnusta.

Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Kalle Jokinen kertoo, että ongelmat liittyvät vaaleissa käytössä olevaan äänestysoikeuden tarkastusjärjestelmään, joka perustuu yliopiston JORE-opiskelijarekisteriin.

”Kansainvälisillä opiskelijoilla ei ole suomalaista sosiaaliturvatunnusta, ja järjestelmä pyörii sotun varassa. Se on järjestelmän ominaisuus, johon emme voi vaikuttaa”, Jokinen sanoo.

Järjestelmää varten kansainvälisille opiskelijoille on luotu suomalaista sosiaaliturvatunnusta vastaava tunnus. Jos opiskelijat eivät tiedä tunnustaan äänestyspaikalla, on äänestyspisteiden toimitsijoiden varmistettava puhelimitse, että äänestäjällä on äänioikeus JYYn edustajistovaaleissa. Samalla opiskelija saadaan merkattua äänestäneeksi järjestelmään.

Listat äänioikeutetuista löytyvät nyt JYYn jäsenpalvelusihteeriltä, toiminnanjohtajalta ja keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Jokiselta, joiden puhelinnumerot löytyvät äänestyspisteiltä. Jokisen mukaan vaalitoimitsijoille on annettu ohjeet, joissa kerrotaan myös kansainvälisten opiskelijoiden äänestämisestä, mutta ohjeet eivät ole ilmeisesti olleet riittävät.

”Ensi viikon äänestyspäiville tehdään vielä selkeämmät ohjeet”, Jokinen kertoo.

 

Yliopiston uuden ROTI-järjestelmän on tarkoitus korvata JORE-järjestelmä ennen ensi vaaleja. Parhaimmillaan uusi järjestelmä voisi mahdollistaa sähköisen äänestyksen, jota ei Jokisen mukaan voitu vielä näissä vaaleissa toteuttaa.

Edustajistovaaleissa on äänestänyt ennakkoon 1246 opiskelijaa, mikä on 9,9% äänioikeutetuista. Varsinaiset vaalipäivät ovat ensi viikon tiistaina ja torstaina 3.-4. marraskuuta.

 

Juttua päivitetty ti 3.4. klo 10:30. Vaalipäivät ovat tiistai ja torstai, eivät torstai ja perjantai.