Pintaraapaisu salaliittojen maailmaan

Jonas Sivelä: Kaiken takana on salaliitto (Atena kustannus)

Miksi salaliittoteoriat kiehtovat ihmismieltä ja miksi niistä on niin vaikea päästä eroon? Näitä kysymyksiä pohditaan Jonas Sivelän kirjassa, joka kuitenkin pääasiassa keskittyy kertomaan tunnetuimmista salaliitoista ja niiden yhtäläisyyksistä. Keskivertolukija ei opi noin 200 sivun mittaisesta opuksesta paljonkaan uutta, koska netin ansiosta käytännössä kaikki ovat törmänneet kirjan esimerkkisalaliittoihin.

Kirja olisi kaivannut enemmän psykologista analyysia ihmismielestä ja siitä, miksi jotkut meistä haluavat uskoa, että kuussa ei koskaan käyty, Elvis on edelleen hengissä, vapaamuurarit ovat kaiken takana ja että juutalaiset hallitsevat mediaa. Salaliittoteorioihin taipuvaisten ihmisten mielenkäänteiden tutkiminen olisi hedelmällisempi näkökulma kuin pelkkä salaliittoteorioiden esittely.