Kun äiti on ompelija ja isä metallimies, pojalle muotoilijan ammatti on jotain siltä väliltä. Jonas Hakaniemi pitää itseään enemmän käsityöläisenä kuin taiteilijana.

”Muistan, kun menin 10-vuotiaana neljännelle luokalle ja pari vuotta käytössä olleesta MicMacin repusta olivat remmit irronneet. Pyysin äitiä korjaamaan repun, mutta hän ei ommellut remmejä alkuperäisten reikien mukaan, joten ratkoin äidin työn ja ompelin itse. Autoin myös isääni usein metalliverstaalla. Molemmista puolista on varmasti apua nykyisessä työssäni”, Hakaniemi pohdiskelee.

Lapsuudenkuvissa Hakaniemi poseeraa Rambona käsissään itse tehty konekiväärin näköinen leluase.

Muotoilijan läpimurtotuotteen tarina alkoi Yläkaupungin yössä vuonna 2005.

Käsityöläisperheen pojasta ei kuitenkaan alun perin pitänyt tulla muotoilijaa. Hakaniemi muutti Jyväskylään ammattikouluun 1991 ja valmistui painopinnanvalmistajaksi. Työura alkoi Keskisuomalaisen ilmoitusvalmistuksessa. Sieltä reitti johti graafiseksi suunnittelijaksi mainos- ja viestintätoimistoon useaksi vuodeksi.

Muotoilijan läpimurtotuotteen tarina alkoi Yläkaupungin yössä vuonna 2005 puuhatyöpajassa. Hakaniemi askarteli tulitikkuaskista ja pienestä led-valosta vekottimen, jonka valo syttyy, kun tulitikkuaskin avaa.

Vekottimesta tuli myöhemmin metallinen Box Light -lamppu, joka otettiin myyntiin 2008 Design House Stockholmiin. Se sai myös tuotesuunnittelun kunniamaininnan arvostetussa Red Dot -muotoilukilpailussa 2009.

Vuonna 2005 Hakaniemi aloitti aikuisopinnot Lahden muotoiluinstituutissa, missä hän sai keskittyä oman muotoilujäljen löytämiseen. Opintoihin kuuluvan harjoittelun hän suoritti Harri Koskisen muotoilutoimistossa, jota hän pitää merkittävimpänä vaikuttajana urallaan.

Jonas Hakaniemen kertoessa rauhallisesti elämänsä tapahtumia, johon niveltyvät myös media-alalla työskentelevä vaimo ja kaksi vilkasta lasta, tulee olo kuin kaikki tiet olisivat luonnollisesti edenneet tähän pisteeseen. Tämän muotoilija myöntää: kaikesta menneestä on etua nykyhetkessä.

Jonas Hakaniemi on suunnitellut muun muassa Haagnees-merkkisiä laukkuja ja reppuja.

Vaikka Hakaniemi on asunut jo yli 20 vuotta Jyväskylässä ja tehnyt menestyksekkäästi muotoilijan töitä kymmenen vuotta, on hän tuntematon monille jyväskyläläisille.

Silti suurin osa tunnistaa hänen kädenjälkensä monista kaupungin julkisista töistä. Vuonna 2014 hän suunnitteli asuntomessualueelle Äijälään isoja kerroksellisia ruskeita kukkaruukkuja ja metallirenkaista muodostuvia puiden suojia sekä Jyväsjärven rannoilta yhä löytyviä metallisia penkkejä, joiden selkänojissa on taiteilijoiden Tuomas Hallivuon ja Jyrki Markkasen suunnittelemia leikkauksia.

Tunnetuin Jonas Hakaniemen tuote on Iloa -tuolit, joita on myyty tuhansia. Jokaisesta Iskusta löytyvä satulamallinen työtuoli on tehty kolmiulotteisesti muotoillusta vanerista.

Katukuvassa näkyvä työnäyte on myös Hakaniemen nimestä hauskasti väännetty Haagnees-laukku- ja reppumerkki, jota Hakaniemi on suunnitellut vuodesta 2016 lähtien.

Pienenkin siivun saaminen yhteisyritykselle toisi töitä useaksi vuodeksi.

Suurin projekti tällä hetkellä on Kiinan muotoilumarkkinat. Hakaniemi on keväällä aloittanut yhteistyöprojektin yhdessä muotoilija Tapio Anttilan kanssa. Anttila & Hakaniemi -brändi on vahvasti mukana parhaillaan käynnissä olevilla Shenzhenin kansainvälisillä huonekalumessuilla.

Hakaniemi on jo parin viime vuoden ajan vieraillut Kiinassa ja käynyt neuvotteluja omien tuotteidensa ottamisesta ison huonekalujätin valikoimaan, “skandinaavisen tyylin” alle.

“Lähdimme Kiinaan vuonna 2016 Business Finlandin tuella. Olemme nyt lanseeraamassa tuotteita Kiinan markkinoille yhteistyössä paikallisen huonekaluvaikuttajan kanssa”, Hakaniemi kertoo innoissaan.

Maan huonekalumarkkinat ovat niin suuret, että pienenkin siivun saaminen yhteisyritykselle toisi töitä useaksi vuodeksi.

Jos työt ovat Kiinassa, niin luonnollista olisi, että Jonas Hakaniemen polku suuntaisi Jyväskylästä sinne, ainakin toviksi.

Jonas Hakaniemi

  • Syntyi Keski-Ruotsissa Arbogan kaupungissa 1975.
  • Vietti lapsuutensa ja nuoruutensa pienessä Halsuan kunnassa Keski-Pohjanmaalla.
  • Aloitti Jyväskylässä ammattikoulun 1991.
  • Valmistui Lahden muotoiluinstituutista 2009.
  • Oma Hakaniemi Design Company Oy -muotoilutoimisto Jyväskylän keskustassa.
  • Perusti keväällä yhdessä muotoilija Tapio Anttilan kanssa Anttila & Hakaniemi -brändin.
  • Muusikko Aleksanteri Hakaniemi on Jonaksen siskonpoika ja kummilapsi.