Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY) on aloittanut yhteistoimintaneuvottelut, joissa vaakalaudalla on neljän taloustoimiston työntekijän työpaikka. Toistaiseksi homma ei ole mennyt ihan putkeen.

JYYn talouspäällikkö lähetti edustajistolle tiedon YT-neuvottelujen aloittamisesta hieman ennen syksyn ensimmäistä kokousta. Kokouksessa neuvotteluesitykseltä todettiin puuttuvan siihen vaadittava JYYn hallituksen päätös sekä asianmukaiset allekirjoitukset. Hallitus teki tarvittavan päätöksen sitten seuraavassa kokouksessaan.

 

Hallituksen ohittaminen oli hölmöä. Kyseenalaista on kuitenkin myös se, miten täysin itse edustajisto on jätetty pimentoon. Nyt se sai tiedon YT-neuvotteluista kolmen lauseen sähköpostiviestillä joitakin tunteja ennen syksyn ensimmäistä kokousta. Ajankohta on varsin myöhäinen ja ilmaisu kovin tiivis siihen nähden, että kyseessä on JYYn pitkäaikaisten työntekijöiden toimeentulo. Talouspuolen johtoa ei kokouksessa näkynyt.

Lisäksi täytyy huomioida, että syksyn ensimmäinen kokous oli ylimääräinen, ja tieto sen järjestämisestä tuli vasta heinäkuussa. YT-neuvottelut oli siis alun perin tarkoitus hoitaa kokonaan pois alta ennen edustajiston syksyn ensimmäistä kokousta, itse asiassa ennen kuin suuri osa edaattoreista olisi edes palannut kesälomilta opiskelukaupunkiin.

Edustajisto käyttää ylioppilaskunnassa ylintä päätösvaltaa. Vaikka ylioppilaskunnan säännöissä ei selkeästi mainittaisikaan, että sitä pitäisi informoida YT-neuvotteluja suunniteltaessa, on outoa pitää järjestön tärkein elin pimennossa näin keskeisessä asiassa. Edustajisto kuitenkin käsittelee myös melkoisen määrän muita ja huomattavasti merkityksettömämpiä asioita, jotka eivät sääntöjen mukaan välttämättä kuulu sen huoleksi.

 

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun edustajiston ja muutama vuosi sitten vaihtuneen johdon käsitykset päätöksenteon avoimuudesta eriävät, mutta tämä on niistä vakavin. Nyt olisi aika määritellä tontit niin, että kaikki varmasti ymmärtävät valtuutensa. Samalla kaikki voisivat vielä lukaista läpi ne ylioppilaskunnan säännöt.