Hyvä juttu, että Jylkkäri (4/2015) nosti esiin UNIFI:n yhteiskuntatieteellisen alan koulutuksen rakenteellisen kehittämisen loppuraportin.

UNIFI:n raportti totesi, että sosiaalityöllä on Jyväskylän yliopistossa vahva asema. Siksi oli harmi, että Jylkkärin tulkinta raportin viestistä meni sosiaalityön kohdalta pieleen.

Jylkkärin pääkirjoituksessa väitettiin virheellisesti, että UNIFI:n yhteiskuntatieteellisen alan RAKE-ryhmä olisi esittänyt Jyväskylän sosiaalityön oppiaineen siirtämistä Itä-Suomen yliopistoon. Tällaista esitystä raportista ei toki löydy, vaan raportissa puhutaan jo olemassa olevan hyvän yhteistyön kehittämisestä Itä-Suomen yliopiston kanssa.

Toisaalla lehdessä (s. 7) väitetään, että UNIFI olisi esittänyt, että sosiaalityön tutkinto olisi tulevaisuudessa ammattikorkeakoulututkinto. Tämäkään väite ei pidä paikkaansa. Raportissa sanotaan, että yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen pitää käynnistää keskustelut työnjaosta sosiaalialan korkeakoulutuksessa.

Tähän onkin perusteita, sillä vastikään eduskunnan hyväksymä sosiaalihuollon ammattihenkilölaki rajaa aikaisempaa tarkemmin myös sosiaalityöntekijän sijaisena toimivan henkilön kelpoisuuden vain sosiaalityötä yliopistossa opiskeleville.

 

Mikko Mäntysaari

sosiaalityön professori