Sisäelimet ovat maineestaan huolimatta maukasta ja huokeaa murkinaa.

Sekasyöjäkansalainen popsii vuodessa melkoisen määrän lihaa. Aika tavallisesti jauhettuja tai suikaloituja ruhonosasia. Harvemmin ostoskoriin päätyy eläinten muita osia, toisin sanoen sisäelimiä. Tässä jutussa tutustutaan sydämeen ruoka-aineena.

Sisäelinten syöminen tuntuu monesta oudolta ja vastenmieliseltä; elimet näyttävät melko rivoilta verrattuina siisteihin fileisiin ja jauhelihapaketteihin. Kouluaikojen kuivat maksapihvit ovat traumatisoineet, ja elimiä halveksutaan suodatinosina. Tämä ennakkoluuloisuus on sääli, sillä sisäelimiä tulisi käyttää enemmän ruoanlaitossa, etenkin kun ne ovat maineestaan huolimatta maistuvaa murkinaa.

Hintakin on huokea. Eri sisäelinten hinnat pyörivät 5-10 euron paikkeilla kilolta, joten niitä ostamalla tule säästäneeksi selvää rahaa. Lisäksi sisäelinten laajamittaisempi kuluttajakäyttö vähentäisi lihateollisuuden tarvetta toimittaa täysin syömäkelpoisia osia edelleenjalostettaviksi tai hävitettäviksi. Sisäelinten syöminen siis säästää resursseja ja tuo vaihtelua ruokapöytään.

Aloittelijaystävälisin vaihtoehto lienee broilerinsydän. Peukalonkokoiset, tummanpunaiset soikiot sopivat monenlaiseen kokkaamiseen pataruuista wokkeihin ja kypsyvät isojen eläinten sydämiä nopeammin. Lisäksi maku on pehmeä ja muistuttaa punaista lihaa, rakenne puolestaan on kypsenettynä mureankiinteä. Jyväskylässä Harjun Lempiruokaa Tallinnasta -liike myy sydämiä kivipiirojen ja broilerinmaksan ohella. Hintaa pumpuilla on 2€/400g. Kokeileminen ei siis kalliiksi tule.

Wokkia broilerinsydämillä

Ainekset

  • 400 grammaa broilerinsydämiä
  • 3-5 dl risotto- tai täysjyväriisiä
  • ½-1 purkillista tomaattimurskaa
  • 1 pussi herne-maissi-paprikaseosta
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl sydänten keitinlientä
  • 2-3 laakerinlehteä
  • mausteita

Sulatetut sydämet pilkotaan ja huuhdellaan verihyytymien poistamiseksi. Valtimoiden päät voi halutessaan leikata irti. Paloitellut sydämet laitetaan kevyesti suolattuun, kiehuvaan veteen porisemaan noin puoleksi tunniksi parin laakerinlehden kera. Keitinliemi siivilöidään talteen.

Paistinpannulla kuumennetaan herne-maissi-paprikaseos sekä ½ tölkkiä tomaattimurskaa. Annetaan näiden saostua miedolla lämmöllä. Maustetaan maun mukaan pippurilla ja silputulla valkosipulilla. Seos kaadetaan pataan. Keitetyt broilerinsydämet ja keitetty riisi levitellään vapautuneelle pannulle ja sekaan kaadetaan purkillinen kuohukermaa. Sekoitellaan hetki miedolla lämmöllä ja kumotaan kasvis-tomaattimurskaseoksen päälle. Sekoitetaan.

Lopuksi 1 dl sydänten keitinlientä valutetaan risoton sekaan tuomaan lisämakua. Tuloksena on opiskelijan kukkarolle ja makunystyröille ystävällinen, riittoisa ruoka. Maussa yhdistyvät tomaatin hapahko makeus, kerma ja sydänten lihaisuus. Umami.