Meil Kouvolas on harmaata vuoden ympäri. Se johtuu siitä, et kaikki on rakennettu betonista. Vaik Kouvola on koko maan aurinkoisin paikka, harmaus on ja pysyy, koska kouvolalain mielenlaatuki on harmaa. Myö tykätään pilkata meiän omaa kaupunkia, mut samal myö ollaan vähän ylpeitä siitä, että ollaan niin surkeita.

Meil on todistetusti yks Suomen rumimmista kirkoista. Kouvolan keskuskirkko on hirvee ku mikä, eikä siel haluu kukaan mennä naimisiin. Laatikko se on ennemmin ku kirkko. Iltalehen kyselyssä kaheksasta Suomen rumimmasta rakennuksesta kolme oli Kouvolassa. Kirkon lisäks listalle pääsvät Pohjola-talo ja vanha poliisiasema. Betonia nekin.

Alamäki alko viis vuotta sitte, ku kuntaliitos tehtiin. Kuus kuntaa liitettiin yhteen ja nimeks pamautettiin Kouvola. Siel mist mie oon, Elimäel, ollaa edellee sitä mieltä, että ei ois pitäny liittyä suurkuntaan. Itsenäisessä pikkukunnassa ois kaikki paremmin.

Elimäel alettiin katumaan liittymispäätöstä sillo, kun kirkonkylältä alko lähtee kaikki palvelut. Kirkolla oli niin hyvä asua, ku sieltä löyty kauppa, posti, terveyskeskus ja Alko. Alko lähti ekana. Sen jälkeen kaikki muu. Asiat keskitetään täällä meillä päin Kouvolan ydinkeskustaan.

Pakko myöntää, että Elimäellä on toisaalt ollu kyllä sinnikkyyttäki. Lukio on ollu lakkautusuhan alla jo viis vuotta, mut taas se sai viime kuussa jatkoaikaa “toistaiseksi”. Sen sijaan ne päätti ajaa alas kolme ala-astetta.

Kouvolalaisil kuntapoliitikoil on yleensä isot suunnitelmat, mut sit jostain syystä ne tuppaa aina kaatumaan. Muutama vuos sitte ne päätti rakentaa Veturin. Se on sairaan iso kauppakeskus, joka imee kaiken elämän pois Kouvolan ydinkeskustasta. Kävelykatu tyhjenee, siel pyörii kohta enää vanhukset. Veturiin meni myös Elimäen Alko.

Muutaman vuoden pääst ne meinaa rakentaa hervottoman kokoisen uuden sairaalan, suolle. Mitä sillä on väliä vaikka se hiljaa sinne uppoaakin?

Viiden vuoden päästä meillä on myös asuntomessut. Joihin meillä tuskin on varaa. Näin meillä Kouvolassa.

Minna Markkanen

Paska kotiseutu -juttusarjassa eri paikkakunnilta tulevat opiskelijat haukkuvat kotikuntansa omalla murteellaan.