Eeppinen loppunäytös

Hobitti – Viiden armeijan taistelu

Peter Jacksonin ohjaaman Hobitin viimeinen osa päättää matkan J.R.R. Tolkienin Keski-Maahan. Viiden armeijan taistelu on eeppinen loppunäytös, jossa ei odotetusti säästellä ammuksia ja erikoistehosteita. Aiemmat elokuvat ovat Sormusten Herraa myöten uhanneet kaatua juuri taistelukohtauksien ylitsevuotavaan mahtipontisuuteen, ja silti viimeinen osa yllättää. Jackson venyttää kirjan tiivistetyn lopun jännitysnäytelmäksi, jossa katsoja arvaa miten lopulta käy, vaan ei tiedä, miten se tapahtuu.

Puitteet ovat komeat ja tarinan hahmot moninaiset, ylipitkitetyt kaksintaistelut taas stressaavat. Elokuva ei osu napakymppiin, mutta Hobitin tenho onkin muualla. Tarinan sydän on Bilbo, jonka elämässä ovat tärkeimpiä ne pienet, suuret asiat, kuten puusta poimittu tammenterho, eivät kulta ja kimallus. Siksi hän olisi ansainnut paljon suuremman tilan valkokankaalla. Jälleen hobittien sydämellisyyden vuoksi ainakin tämä katsoja poistui teatterista hymyillen.

Elina Salin

”Odotettavissa vielä Silmarillion?”

 

Lue lisää:

Hobitti – Smaugin autioittama maa (12.12.2013)