Antti Vihinen:  Minä ja Mozart (Into)

Länsimaisen taidehistorian suurin pieruhuumorin ystävä ei suinkaan ole Sacha Baron Cohen, vaan W.A. Mozart. Professori Antti Vihisen salzburgilaissäveltäjän elämäkerrassa on ikonoklastista röyhkeyttä. Faktaa ja fiktiota yhdistävä spekulatiivinen lähestymistapa tuo 1700-luvun eurooppalaisen elämän lähelle lukijaa Vihisen rinnastaessa omat manserock-aikaiset muusikonkokemuksensa Mozartin elämänvaiheisiin.

Mozartin musiikista Vihinen kirjoittaa lähinnä ylistävästi. Analyyttisempi ote olisi toiminut pidäkkeettömän fanipojan puheenvuoroa paremmin. Säveltäjän viehtymystä pillu- ja paskavitseihin hoetaan puuduttavan usein.

Silti kyseessä on yksi vuoden parhaista tietokirjoista. Vihinen osoittaa ansioituneesti, mikä merkitys kriittisellä keskustelulla on inhimilliselle ajattelulle.

Paavo Kässi