Ylioppilaskuntamme jäsenmaksu ottaa pian reilun harppauksen isojen liigaan. Muutamassa vuodessa kirimme mitä todennäköisimmin seitsemänneltä sijalta yhdeksi Suomen hintavimmista ylioppilaskunnista.

Korotusta tulee ensi lukuvuodelle 14 euroa, sitä seuraavalle varmaankin toinen mokoma tai vähän enemmän. Jälkimmäisestä varmuus saadaan vasta vuoden kuluttua, lukuvuoden 2015–2016 korotus puolestaan hyväksyttiin sopuisasti edustajiston viime kokouksessa. Päätöksen yksimielisyys saattaa aika huvittavaan valoon aikaisempien vuosien periaatteelliset hiusten repimiset muutaman euron korotuspaineiden äärellä.

Vaikeina aikoina tehdään vaikeita päätöksiä, ja niitä meille tarjoilevat Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön rahapula sekä Ilokiven remontti, presented by Suomen valtioneuvosto ja Aallon ripeästi ränsistyvät rakenteet. Kymmenen euroa ensi vuoden korotuksesta menee valtionavustusta menettäneelle YTHS:lle, loput ylioppilastalon peruskorjauksen rahoittamiseen.

 

Suhteellisesti kahdelle vuodelle suunnitellut korotukset ovat huikeat, ne lähentelevät kolmasosaa nykyisestä jäsenmaksusta. Jos kollektiivinen kärsimys yhtään helpottaa, kannattaa kuitenkin tiedostaa, etteivät jyväskyläläiset ole tilanteessa yksin. Tällä hetkellä näyttää siltä, että YTHS-korotus siirtyy saman suuruisena miltei kaikkien Suomen ylioppilaskuntien jäsenmaksuihin. Tämän lisäksi terveydenhoitosäätiö täydentää kuivettuvaa tulovirtaansa käyntimaksujen korotuksilla.

Prosentteja räknätessä on myös hyvä huomata, ettei ensi lukuvuoden remonttilisä ole juuri suurempi kuin tavallinen indeksikorotus, joka jää siis tällä kertaa kokonaan pois. Meille nyt vain sattui sikäli huono tuuri, että kaksi kallista lävähti yhtä aikaa maksettavaksi.

Vähän helpommin purtavana remonttikorotukset olisi silti voinut tarjoilla. Ylioppilaskuntamme toimitusjohtaja Marko Huttunen totesi taannoin Jylkkärille, että Ilokiven korjaustarve on ollut tiedossa pitkään. Jälkiviisaana voisi toivoa, että jäsenmaksuakin olisi uskallettu korottaa tuntuvasti jo aikaisemmin. Näin kustannuksia olisi hajautettu isommalle maksajajoukolle, eikä nostotarve olisi ollut kerralla yhtä suuri.

Viime vuosina ylioppilaskunta on kyllä säästänyt remonttirahastoon, mutta kuten nähdään, varsinaista pehmeää laskua varautumisella ei ole saavutettu.

 

Noin muuten Ilokivi-projekti osuu varsin mainioon aikaan; matalien korkojen talouskriisi on hyvä aika remontoida lainarahalla. 

YTHS:n tulevaisuus sen sijaan näyttää olevan haasteita väärällään. Nythän valtio uhkasi ensin poistaa koko terveydenhoitosäätiölle myöntämänsä vuokra-avustuksen, mikä olisi tarkoittanut käytännössä viidesosan lovea YTHS:n rahoitukseen. Sittemmin ilmeisesti itsekin säikähtäneet poliitikot lievensivät leikkauksia puoleen suunnitelluista. Kysymys voi kuitenkin nousta uudelleen esiin, kun valtion vyöstä ensi vuonna tavoitellaan seuraavaksi sisempää reikää. Ylioppilaskunnat odottavat puolustusasemissa.