Brian K. Vaughan, Fiona Staples: Saga, ensimmäinen kirja (Like, suomennos Antti Koivumäki)

Vuosituhannen sarjakuvatapaukseksi tituleerattu Saga on politiikkaa, vanhemmuusdraamaa ja seikkailua yhdistelevä scifi-/fantasiaeepos. Hyönteissiipinen Alana ja käppyräsarvinen kuumies Marko ovat tarinan Roomeo ja Juulia – väkivallan keskeltä toisensa löytäneet, keskenään sotivien rotujen välinen sopimaton liitto. Tarina seuraa kaksikon pakomatkaa sekä perheonnea sodan keskellä; kertojaääni kuuluu teoksen alussa syntyvälle kaksikon lapselle, Hazelille. 

Mikäli TV-päiset humanoidit ja hämähäkinvartaloiset palkkionmetsästäjät menevät yli hilseen, suosittelisin tämän vuosituhannen sarjakuvatapaukseksi Manu Larcenetin rujoa Blast -sarjaa, mutta Vaughanin tarina on kuitenkin paljon enemmän kuin pintapuolisesti ehkä odottaisi. Teos onkin voittanut useita palkintoja, mukaanlukien kolme arvostettua Eisner-palkintoa sekä parhaan sarjakuvaromaanin Hugo-tieteiskirjallisuuspalkinnon.

Liken suomennos on kieleltään onnistunut, mutta joissain kohdin varsinkin kertojaäänen tekstaus uhkaa hukkua tummaan taustaan. Pieni särö muuten hienossa painojäljessä, sillä Staplesin piirrosjälki on onnistuttu painamaan henkeäsalpaavan komeasti.

Ville Tikka

”Yksi merkittävimpiä ja merkillisimpiä sarjakuvaromaaneja tällä vuosituhannella.”