Kuva: Perttu Puranen

Jyväskylän yliopiston akatemiatutkija Juha Hulmi on Suomen seuratuimpia akateemisia bloggaajia. Lihastohtori-harjoittelublogi tavoittaa kuukausittain yli 50 000 lukijaa.

 

Tieteellä on yhteiskunnallinen tehtävä toteutettavana, mikä usein unohtuu. Olen ollut aktiivinen kirjoittaja ravinto- ja harjoittelufoorumeilla jo aikaisemmin. Kun kysymyksiin pitää vastata toistuvasti, huomasin järkevämmäksi kirjoittaa valmiiksi syvempiä kirjoituksia.

Myös Lihastohtori-blogi tekee tieteen yhteiskuntatieteellistä tehtävää. Samalla se ajaa laajamittaista opetus- ja valmennustyötä.

Meitä kansantajuistamiseen mukaan lähteneitä liikuntatieteilijöitä on muutamia. Aiemmin samankaltaisista aiheista tehtiin blogien sijaan meidänkin laitoksella kirjoja, jotka oli todella suosittuja ja myytyjä. Toki kirjoja on nykyäänkin, mutta ne eivät tavoita ihmisiä samalla tavalla.

Vanhempi tutkijapolvi ei välttämättä ymmärrä uusia viestinnän muotoja sosiaalisessa mediassa. Niitä kannattaisi soveltaa kaikilla tieteenaloilla – toki se on vaikeaa ja tieteilijällä on omat haasteensa ja vastuunsa, joiden takia mediassa esiintymistä ei aina arvosteta.

On välillä pelottavaa tulla ihmisten keskelle. Se vaatii, että esiinnytään rohkeammin ja kansan kielellä. Blogini kautta olen tavannut myös paljon ihmisiä, joita ei voisi tavata yksin tutkijankopissa kirjoittelemalla tutkijatekstiä toisille tutkijoille. Olen esimerkiksi ystävystynyt joidenkin ihailemieni urheilijoiden ja hevimuusikoiden kanssa.

 

Haastatteluissa ja muissa esiintymisissä on ongelmana väärintulkinnat, joita tutkijat pelkäävät julkisuudessa. Blogi tai vastaava sivusto ei jätä virhetulkinnoille samalla tavalla varaa.

Bloggaaminen vaatii kameleonttimaisuutta. Jossain vaiheessa pitää hankkia lukijakunta, eikä se löydy esimerkiksi sillä, että mä kirjoitan vain yksipuolisesti esimerkiksi lihaksiin liittyvästä solubiologiasta. Välillä pitää olla popularistisempaa kirjoitusta. Kaikesta kannattaa tehdä sopivasti huumoria, erityisesti itsestään. Viihdyttävyys on tärkeää.

Bloggaaminen on nykyaikaa, että pystyy esittämään asiansa tavalliselle ihmiselle ymmärrettävästi. Olen kokenut tämän taidon erittäin hyödylliseksi muun muassa tutkimusrahoitushakuja kirjoittaessa.

Nykyinen hyvinvointibuumi on vaikuttanut jonkin verran blogini suosioon. Ihmiset arvostavat tutkittua tietoa ja asiantuntijoita, joista on ollut puutetta. Mä kirjoitan tietynlaisten dieettien sijaan urheilullisesta elämäntavasta. Näitä juttuja kirjoitetaan yleisöä kuuntelemalla eikä pelkästään tiedeartikkeleita referoimalla. Siinä koko ajan oppii itsekin, että mitkä asiat maailmalla kiinnostavat. Monella muullakin alalla voisi olla tarvetta tälle kaksisuuntaiselle keskustelulle.”