SYTYTYS = Ylioppilasteattereiden yhteinen produktio: Irrallaan

Ylioppilasteatterifestivaali saapui monen vuoden tauon jälkeen Jyväskylään ja toi joukon artistisia taidepläjäyksiä eri puolilta Suomea ja Viroa katsojien iloksi. Irrallaan on ylioppilasteattereiden ihka ensimmäinen yhteistyönä käsikirjoitettu ja tuotettu näytelmä, joka sai ensi-iltansa festivaalien avausesityksenä.

Näytelmä käsittelee eri hahmojen kautta monia nuorille (ja vanhemmillekin) tuttuja teemoja kuten liian korkeita odotuksia, huonoa itsetuntoa ja elämänpelkoa. Dialogi tuo samalla esille sekä syvimmät tunteet että elämän humoristisen puolen. Erityisen hauska ja oivaltava on lintuja inhoavan insinööri Vilhelmin tarina, joka sai ainakin yleisössä suurimmat naurut aikaan.

Kokonaisuus vaikutti ensin hieman sekavalta, sillä 14 eri teattereiden näyttelijät esittävät samoja hahmoja eri kohtauksissa. Yhteistyö toimi silti yllättävän hyvin ja kohtausten ja näyttelijöiden vaihtumista oli kiehtovaa seurata. Jotkut kohtaukset vaikuttivat hieman irrallisilta tarinaan nähden, mutta näytelmän viesti aukesi kyllä katsojalle. Toistamisen arvoinen projekti. 

Elina Salin

”Yhteistyössä on voimaa.”