Kaisa Marjamäki ja Seija Niemi Naatissa vuonna 1959. Kuva: Jyväskylän yliopiston tiedemuseon arkisto, Olavi Porri.

Kielten laitoksena tutuksi tullut P-rakennus palaa alkuperäiseen käyttöönsä asuintaloksi. Suunnitelman mukaan tiloihin tulee yliopiston vierasasuntoja, mutta myöskään opiskelijakämppien mahdollisuutta ei suljeta vielä pois.

P-rakennuksen muuttaminen takaisin asuinkäyttöön on vielä hyvin alkutekijöissään. Muutosten suunnitteluun menee aikaa ainakin vuosi. Tavoitteena on, että rakennuksen peruskorjaus voitaisiin aloittaa, kun suunnittelutyö saadaan valmiiksi.

Suunnitelmissa on antaa asuntolalle sen alkuperäinen nimi, Naatti. P-rakennus valmistui kasvatusopillisen korkeakoulun opiskelijoiden asuntolaksi vuonna 1954. Se suljettiin vuonna 1972, kun Kortepohjan ylioppilaskylän ensimmäiset talot alkoivat valmistua.

Rakennuksessa nyt majaileva kielten laitos muuttaa pois syksyyn mennessä. Muutostöiden lisäksi P-rakennus peruskorjataan tämän ja ensi vuoden aikana.

”Alkuperäinen ajatus oli, että tilat muutettaisiin jo yhdessä Lozzin ja Lyhdyn remonttien kanssa, mutta se ei ollut mahdollista aikataulujen takia”, kertoo yliopiston tilapalvelujohtaja Suvi Jokio.

P-rakennuksen omistaa Suomen yliopistokiinteistöt, ja yliopisto on tiloissa vuokralla. Esimerkiksi Tampereen Hervantaan yritys on rakentamassa suurta Kampusareenaa, jossa on yliopistorakennusten lisäksi tiloja yrityksille ja kaupoille. Myös Mattilanniemen uudisrakennukseen on suunnitteilla yritystiloja, ja tulevaisuuden visioissa on tarjota tilaa Seminaarinmäeltä yliopiston yhteistyökumppaneille ja yrityksille.

”Täällä rakennushankkeet lähtevät usein korjaustarpeesta. Toki kampuksen kehittämistäkin tehdään samalla”, Jokio toteaa.

 

Uusille vierasasunnoille on yliopistolla Jokion mukaan suuri tarve. Kansainväliset palvelut on kartoittanut tilannetta, ja monet laitokset ovat kaivanneet lisää asuintiloja kansainvälisille vierailleen. Yliopistolla on tällä hetkellä kampuksen läheisyydessä parikymmentä asuntoa, joita laitokset voivat vuokrata vierailleen.

”Yliopiston tavoite on lisätä vieras-asuntojen määrää, ja siksi P-rakennus muutetaan nyt siihen muotoon. Mutta toki rakennuksessa voisi tulevaisuudessa olla myös opiskelija-asuntoja”, Jokio toteaa.

Se, miten opiskelija-asuntotoiminta lopulta hoidettaisiin, täytyisi kuitenkin miettiä yliopistolla tarkoin. Tavallisten opiskelija-asuntojen tarjoaminen kun ei ole yliopiston ensisijainen tehtävä.

”Tavallisten opiskelija-asuntojen tarjoaminen voidaan katsoa kilpailevaksi yritystoiminnaksi. Olisi tietysti hienoa tarjota tällaisia palveluita myös itse, mutta ei tuollainen asuntopalvelu ole yliopiston varsinainen tehtävä. Esimerkiksi ylioppilaskunnallehan tuo tila sopisi erittäin hyvin”, Jokio sanoo.

 

Jyväskylässä opiskelija-asuntoja tarjoavat JYY ja KOAS. JYYn toimitusjohtaja Marko Huttunen kertoo keskustelleensa yliopiston kanssa P-rakennuksesta, mutta tällä hetkellä ylioppilaskunnalla ei ole rakennusta kohtaan intressejä.

”Lähtökohtaisesti olemme kyllä kiinnostuneita opiskelija-asunnoista kampus- ja keskusta-alueella. Haluamme tottakai palvella jäseniämme paremmin”, hän toteaa.

Jokion mielestä P-rakennuksen tulevat asunnot sopisivat myös hätämajoituspaikaksi syksyn asuntopulassa.

”Mutta suunnitelmat ovat vielä hyvin alkuvaiheessa ja ne vaativat vielä kokonaisuuden tarkastelua”, hän toteaa.