Oletko aina halunnut oppia ohjelmoimaan, mutta ajatus ohjelmointikurssilla istumisesta ahdistaa? Nyt homma onnistuu kotisohvalta, ja samalla vaivalla saattavat aueta myös yliopiston ovet. 

Helsingin yliopisto tarjoaa kenelle tahansa kiinnostuneelle avoimen MOOC (massive open online course) -kurssin, jonka aikana opetellaan ohjelmoinnin perusteet.

Kurssi on yhdeksän opintopisteen laajuinen, ja suorittamalla kurssin lopuksi järjestettävän kokeen sen voi liittää osaksi opintoja muissa oppilaitoksissa.

Osallistua voi myös vain omaksi ilokseen, missä tapauksessa tehtäviä voi tehdä juuri niin paljon tai vähän kuin itseä huvittaa.

Kurssi toimii myös väylänä tulla hyväksytyksi Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokselle opiskelijaksi.

Opinto-oikeuden saadakseen pitää suorittaa jokaisen viikon tehtävistä 85%, osallistua näyttökokeeseen ja haastatteluun sekä tietenkin hakea virallisesti opiskelijaksi 1.4. mennessä.

 

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa pidetään ”ihan mahdollisena”, että vastaavia kursseja voisi tulevaisuudessa järjestää myös täällä.

”Ei tuo ole ollenkaan huono tapa valita opiskelijoita. Meillekin on tärkeää saada nimenomaan motivoituneita opiskelijoita”, sanoo opintoasiainpäällikkö Eija Ihanainen. 

”Käytännössä meidän ohjelmoinnin kurssit ovat jo nyt suoritettavissa etänä, Helsinki vain markkinoi niitä kaikille. Meillä on nyt jo monia suorittajia, jotka eivät koskaan käy paikan päällä. Kurssien avaaminen kaikille vaatisi vain lisää resursseja, joita ei tällä hetkellä ole”, toteaa lehtori Vesa Lappalainen.

 

Kurssille voi osallistua ilman minkäänlaista ohjelmointikokemusta. Itse aloitin kurssin tehtävien tekemisen juuri tällaisilla pohjatiedoilla, ja ainakin ensimmäisen kahden viikon tehtävät ovat sujuneet kurssin materiaalin turvin kotona pähkäilemällä.

Joidenkin tehtävien kohdalla olen joutunut kokeilemaan useampaa vaihtoehtoa, mutta lopulta ratkaisu on kuitenkin löytynyt.

Jos jokin tehtävä osoittautuisi ylitsepääsemättömän vaikeaksi, voi apua hakea kurssin IRC-kanavalta.

Kurssille ilmoittaudutaan tekemällä ensimmäinen kurssitehtävä. Tätä ennen on pitänyt asentaa omalle koneelleen kaksi ohjelmaa ja luoda käyttäjäprofiili. Molempiin ohjeistetaan kurssin sivuilla sekä kirjallisesti että videon avulla.

Ensimmäisten tehtävien palautuspäivä on 23. helmikuuta, jonka jälkeen kurssia ei voi enää aloittaa.