Ei hakutuloksia.

Teksti  Eliisa Aikkila

Ei kutu mua Kuusamo

Kuusamosta on paha tulla ettimmään mittään kiinnostavanlaatusta. Ellei sitte satu tykkäämään metästä ja lumesta. Elämätä sieltä ei aenakkaa löyvä. Kuusamossa nimittäi on porukkata rappiet viistoista tuhatta, ja ku se meärä ihmissii levitettää ympäri pitäjän mehtiä, ni jo on asukastihheys harvanlaesta. Ja se näkkyy kylänraetilla – jos halluu olla raohassa yksinnää, mennee vaa Kuusamon keskustaa, siellä ei oo pelekoo että joku tulis vastaan.

Oikeestaan, se on jo aika kommeesti, jos sattuu löytämmää sen keskustan. Kirkonkylä ku on lähinnä muutama sojanjäläkeinen talo ripoteltunna tienvarteen.

Lauvantai tosin tekkee poikkeuksen. Sillon on kylän ainovassa paarissa metakkata, ku porukka lähtee ryyppeämään. Jos sattuu olemaan antipiooteilla, ni joutuupi kuskiksi, mutta muuton se on pakolline homma se kalijanjuonti  – muute ruvetaan eppäilemmää homoksi tai kommariksi. Kuusamosta ku ei muuta löyvä ku kepulaisie, loput on teheny viksusti ja lähtenynnä karkuun.

Ja kylillä juorut kulukoo. Asiat tiiettään aina paremmin naapurissa ku omassa kotonas. Että jos jeäpi eppäilyttämään viikonlopun örvellykset kylän ainovassa paarissa, ni seoraavalta vastaantulijalta voi asiota tievustella.

Siinä vaiheesa ku tullee tolokkuihisa ja lähtee lätkimmään etelämmäs, ei kannate haehatella ennää takasitulosta. Kuusamo ku on sieltä kuppikuntasimmasta päästä mitä tullee Suomen kylliin ja kaopunkeihi. Etelän hetelmät ei kauvaa Kuusamossa pärjövä ku niitä ei ikkään oteta tosissaa.

Ja ku palajasjalakalainen lähtöö menemään, ei ookkaan nii heleppoa ennää tulla takasi – sitteku on viitisen vuotta moalimalla huijellu, laskettaan jo eteläläiseksi.

 

Eliisa Aikkila

 

Paska kotiseutu -juttusarjassa eri paikkakunnilta tulevat opiskelijat haukkuvat kotikuntansa omalla murteellaan.

 1. Mitävittua

  Miks vitus kirjotat tollasel tyylil? :DDDDD Kaukana kuusamost ;/

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Ex-kuusamolainen

  Kotikaupunkisi on Kuusamo. Nykyinen asuinpaikkasi Jyväskylä, jossa olet asunut sen puoli vuotta? Oletpa nopeasti omaksunut uuden identiteetin. Olisit mielummin kertonut ylpeänä kuusamolaisuudestasi.

  Ja ei Kuusamossa puhuta tuolla tyylillä!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. Hetkinen_nyt

  Nyt! Nämä virkkeet voisi referoida ja korjata välittömästi! Tämä ei todellakaan kuvaa Kuusamon murretta.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 4. Tuija

  oliko kirjoituksesi sarkasmia vai ajatteletko oikeasti noin ? Eikö kannattaisi olla ylpeä siitä mistä on kotoisin ja mistä ponnistaa. Jyväskylä on mahtava paikka mutta se ei tarkoita sitä että Kuusamo olisi huono. Minä muuttaisin Kuusamoon heti jos siellä olisi töitä ja toimeentuloa perheelle. En ole sieltä kotoisin,mutta etelän ihmisenä olen saanut aina ystävällistä ja arvostavaa kohtelua vietettyäni siellä vapaa aikaa kohta 30 vuotta. Ei Kuusamossa ole etelän ihmisiä ja muita, miksi sellaista mielikuvaa pitäisi pitää ylipäätänsä yllä ? Eikä siellä ryypätä sen enempää kuin muualla.
  Katselehan Eliisa maailmaa avoimin mielin -toivon niin.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 5. kuusamosta

  Eliisa, onko sinua kiusattu Kuusamossa ja pääsit karkuun sitä sitten etelänvetelien tykö? Kuulostat kovin siltä.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 6. Johanna

  Missähän sinut on mahettu kasvattaa ku kuusamo ei todellakaan ole tuollainen paikka jona sitä kuvaat. Itse asuin vuoden etelässä ja tämä paikka ei ole muuttunut mihkää. ja kyllä tänne takasi haluaa. Sinä mahat olla syrjäkylällä kasvanut itseesi ja paikkakuntaan kyllästynyt pikku tyttö 🙂

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 7. Eliisa

  No mutta, vedetäänpä henkeä. 😀 Tähdennän, että kyseessähän on huumorimielessä kirjoitettu juttu – palstan nimihän on ”Paska kotiseutu”. Ei siis tosissaan kirjoitettu mielipideteksti, vaan juuri päin vastoin. Henk. koht. en ole todennut asioiden olevan yhtä hyvin vielä missään muualla kuin Kuusamossa.
  Huumorilla siis! Ja murrehan on lainattu Kuusamolaiset-ryhmän Kuusamo-Suomi-Kuusamo-sanakirjasta. 😉

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 8. Kuusamolainen

  Voi herranjumala, oletteko te kommentoijat kadottaneet lukutaitonne jonnekkin? Tässähän on aivan selvästi kirjoitettu pakina (ja omien kotiseutujen pilkkaamista varten on jopa perustettu kolumnien alakategoria, löytyy tämän linkin takaa: https://www.jylkkari.fi/category/kolumnit/paska_kotiseutu/ )

  On todella epäkypsää kommentoida kirjoittajan henkilökohtaista elämää jos tekstin sisältö ei miellytä, varsinkin nimettömänä. On myös käsittämättömän suomalaista ottaa kaikki tosissaan ja alkaa haukkua ”meiän kylää pilikkaavaa nulikkaa!”

  Mitä kielen tarkkuuteen tulee, käsittääkseni tämän kirjoituksen kieli pohjautuu erään fb-ryhmän kuusamo-suomi-kuusamo-sanakirjaan. Mielipideasiat mielipideasioina, en itsekään ole täysin samaa mieltä kaikkien sanaväännösten kohdalla, mutta tietty kuusamolaisuus on sekä kielessä että esitetyissä asioissa läsnä.

  Opetelkaa nauramaan sekä ”urpoille joitten mielipitteet ei meitä kiinnosta!” että itsellenne, kiitos :).

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 9. joku kuusamolainen

  Itse oöen asunut koko elämäni kuusamossa ja sanon että ei voisi parempaa ja luonnonläheisempää paikkaa olla 🙂 joskus nuorena tuli vannottua että täältä lähden koska nuorten keskuudessa aina on sitä ”p*skanjauhantaa” muista. Aikuistutuani olen oppinut arvostamaan sitä kuinka tämä kuusamo on ihana paikka! Täällä on kaikki tarvittavat edellytykset hyvään suomalaiseen elämään, jos isoja kaupunkeja kaipaa on Kajaani, Oulu ja Rovaniemi lähellä. Ikinä en vaihtaisi pois. Kyllä sinäki tulen vielä huomaamaa että ei tämä kuusamo nyt nii huono paikka oo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 10. Pohojosesta

  Heh, hauska teksti! Älä välitä naapurintädeistä jotka on nyt netin löytäny, hyvä kirjoitus. Se koira älähtää johon kalikka kalahtaa 😉

  Ei kukaan täysjärkinen ota tällasta huumorijuttua mielipidekirjoituksena.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 11. Eino

  Kuusamo on hyvä paikka muuten, mutta sinnekkin on rantautunut ns.”villinlännen” meininki. Pahoinpitelyitä, varastelua ja osa jopa kasvattaa HASISTA kotonaan. Huhhuh..

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 12. arska

  joo se on kauheatakin kun suuren maailman meininki on tullut kuusamoon. Varsinkin tuo kannabiksen kotikasvatus on yleistynyt hälyttävästi…

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 13. Palajas jalakane karkuteillä oleva kuusamolainen

  Hieno teksti ! Immeiset ei ny ymmärrä taas että pakinaa elikkä HUUMORIA. Taas se huumori on jääny johonki, otetaan vaan henkilökohtasena loukkauksena ku vähänki arvostellaan, koska omissa tekemisissähän ei koskaan oo mittään vikkaa, ehei.. Ja kyllähän tuolla tekstissä tottuuen häivää on, ja kuullu ulkopaikkakuntalaisten suusta että ei ne ota heitä kuusamolaisiksi vaikk ois kolokytävuotta jo Kuusamossa asunu. Joka kylässä o huonot puolet joka tappauksessa, ni ottakeehan rennosti nyt. Huumoria kehhiin!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 14. Kuusamosta kotoisin

  Jutun taisi kirjoittaa itseensä ja entiseen kotipaikka kuntaansa kyllästynyt tyttö. Onko kenties ”keski-suomi” sitten noussut hattuun ja nyt on kuningas olo kun on päässyt pois kotikulmilta 🙂 Ketäänhän ei voi pakottaa arvostamaan kotikuntaansa mutta luulisi että kukaan täysjärkinen ei lähde kirjoittelemaan tälläistä edes ”läpällä” 😀 Onko tässä jotain yritystä hakea sitten kavereita ja yrittää sulautua porukkaan ja ”kauhistella pohjoisen pieniä kaupunkeja” naurattaa 😀 Piti pari kertaa miettiä että mitähän murretta tässä on koitettu vääntää. Ei kyllä Kuusamolta kuulosta sitten alkuunkaan! Tämä juttusi taisi olla hauska vain omasta- ja parin kaverin mielestä!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 15. Anni

  Onneksi mielensäpahoittajia löytyy näkyy täältäkin. Eikö elo ala olla aika vaikeaa, jos pitää pahoittaa mielensä ja loukkaantua tällaisesta huumoritekstistä?
  Ihmiset rakkaat, missä on se kuuluisa luetunymmärtäminen, medialukutaito? Tästä huokuu selvästi se, että tätä EI ole tarkoitettu mielipidetekstiksi, ja tämä EI pidä kirjaimellisesti paikkaansa käytännössä miltään osin!
  Kuten jo sanottu, se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa…

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 16. TviH

  Sillä lailla.. Taas(kaan) ei ”oikeat” kuusamolaiset hallitse luetun ymmärtämistä. Huumori on siitä vaikea laji, että sitä joko ymmärtää tai sitten ei.

  Kuusamo on monessakin mielessä kirjoituksen kaltainen paikka. Ja samaan aikaan ei ollenkaan.

  Kuten KAIKKI muutkin paikkakunnat Suomessa.

  Itse muutin pois Kuusamosta yli 15 vuotta sitten. Suurimpana syynä olemattomat työllistymismahdollisuudet. Ja kyllä, nurkkakuntaisuudella ja ”alkuasukkaiden” enemmistön tiedän-muiden-asiat-paremmin-kuin-omat asenteella oli myöskin osansa lähtöpäätöksessä.

  Poismuuttoni jälkeen olen käynyt kotipaikkakunnalla säännöllisesti ja valitettavasti huomannut, että monet asiat eivät ole juurikaan muuttuneet. Toisaalta, paljon on myös muuttunut. Jopa parempaan suuntaan.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 17. TT

  Erinomainen pakina, jossa selkeästi sivutaan tietyiltä osin totuuksiakin, kuten nämä mielensäpahoittajat kommenttiosiossa osoittavat. Varmasti nyt juoruavat Prisman aulassa kaikenlaista mitä kuvittelevat pakinoitsijan täällä tehneen.. Vähän valoisampaa ilmettä ja pilkettä silmäkulmaan, ja jos se teille valittajille on liian vaikeaa, voittehan aina soitella Koillissanomiin vaikka koirankakoista? 😉

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 18. Ulla

  Tiedän, että jutun kirjoittaja kirjoittaisi myös loistavan ”Rakas kotiseutu” -kehumisjutun kuusamoksi.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 19. Seppo lassila

  Minä olen syntyny 1951 Riihimäellä ja 1959 perhe muutti Ouluun. Koulut ja armeija tuli käytyä Oulusa. Lähin sitte Helsinkiin töihin ku Oulusa ei oikein ollu töitä. No silä 25 vuotta samasa työpaikasa. Sitte 90 – luvulla meni työpaikka ja läksin Kuusamoon. Täällä oon ollu ku kotona alusta asti, jo 18 vuotta . Tykkään vieläki täällä asua !

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 20. Emilia

  Nimimerkille Kuusamosta kotoisin. Kannattaa treenata luetun ymmärtämistä ja tsekata sanakirjasta kohta ’ironia.’ Vaikka murre ei ole minullekkan tuttua, on itse juttu hauska. Muutin pois kuusi vuotta sitten, mutta näinpä pitkälti itsekin muille Kuusamosta kerron.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 21. Kale

  Suoraansanottuna pakahdun tästä myötähäpeästä joka tulee kun lukee näitä kommenttaja -.- Tämä on siis todellakin yliopiston lehteen kirjoitettu humoristisen tehtävän omainen PAKINA, eikä mikään pääministerin lausunto.
  Näkee kyllä että ei ihan kaikki tekstissä ookkaan niin kaukaa haettua kun näitä kommentteja kattoo, ironista sinänsä.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 22. Kuusamosta kotoisin

  Nimimerkille Emilia , kannattaa varmaan lukea muutkin kommentit 😉 En ole ainut joka on asiasta samaa mieltä. Jos sinusta juttu on hauska, se ei ole minulta pois. Se että sinä kerrot Kuusamosta samaan malliin kun kirjoittaja kirjoituksessaan , ei tee kommentistasi tai mielipiteestäsi yhtään sen arvokkaampaa.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 23. Kuusamolainen

  Olipa loistava kuvaus! Kylläpähän melekeen samanikäsen kuusamolaisen mielestä osu nappiin tämä. Samaten tuo murre, noin kait ne nuoremmat kuusamolaiset puhhuu että nyt voipi se vanhempi kansa pittää mielipitteensä mahtavasta Kuusamosta ja sovanaikasesta murteesta ihan itellänsä ;D

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 24. Ent.Jyskäläinen

  No eipä se JYväskyläkään parasta ole.Nuukaa porukkaa ja sisäänpäin lämmeenneettyä kansaa.Samoin siel se keskusta jyrää.Illat hiljaisia kaupungilla ainoastaan kapakkaan menossa olevat opiskelijat.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 25. Kuusamolainen

  Aivan mahtava ja fiksusti kirjoitettu juttu. 🙂
  Harmi että idea ei auennut kaikille, mutta hyvä Eliisa. Kuusamolaisena saa olla susta ylpeä. 😉

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 26. Kuusamo

  Kuusamo, paskanpuhujien kunta(vitut mikään kaupunki ole)…

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 27. Totuus

  Kuusamolainen, taudin oireet: kusi päässä, pitäisi hana liimata ottaan et se saataisiin sieltä alas.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 28. Kuusamolainen

  Kuusamolaisuus pitäis pistää yleiseen tautiluokitukseen määritteellä ”Kusi noussut päähän, vittuilee kaikille muualta tuleville, rasistinen asenne, suvaitsematon”

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 29. Tottuus

  Kuusamolaisista yleisesti

  Kuusamolaiset on sukurutsan takia niin tyhmiä, mitään aikaansaamattomia vahanaamoja, joitten mielestä muualta tullut ei saa pärjätä paikkakunnalla.

  Paikkakuntalaiset tekee kaikkensa ettei muualta tullut varmasti pärjää, keksimällä perättömiä väitteitä sekä paskapuheita, sekä valittamalla ja estämällä tämän suunnitelmat, esim. paljonpuhuttua uutta ostoskeskusta ei koskaan tullut, saa nyt nähdä sitten tuleeko kitkantien uudistuksestaan mitään kun senkin joku katkeroitunut kusipäinen kuusamolainen osaa valituksellaan estää.

  Kuusamolaiset ovat todellakin kateellisia kyllä.
  Elintaso ei saisi näkyä ulospäin mutta tuon yleistyksen voi liittää varmasti kaikille pienille paikkakunnille.

  Kuusamolainen liike-elämä

  Esimerkiksi kuusamolainen maksaa satasen siitä ettei muualta tullut saa samaa viidelläkympillä.

  Kuusamolainen kateus on kyllä ihmeellistä.

  Kuusamolaiset yrittäjäperheet tappelee keskenään siitä kenellä on eniten pätäkkää.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 30. Taivalkoskelainen

  Kuusamon paskahousut itkee täällä, ku paskat on jo housuun tullut, 😀

  taivalkoskellaki järkeä enemmän ku kuusamossa.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 31. Reino Lassila

  Kuusamo on ”etelän juoppojen (ps.veljeni) ja elämässä epäonnistuneiden kaatopaikka”! Sinne etelästä muuttaneet luulee (luulo on tyhmän tietoa) että kun muuttaa Kuusamoon/Koillismaalle niin luonto ja kaikki hyvä tulee elämään epäonnistumisen ja entisen huonosti eletyn elämän tilalle..

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 32. Palokärki

  Kuusamo lienee samanlainen kuin on Ivalo/Inari. Jossa ”lättelasset=etelästä tulleet”” ei ole tervetulleita ns. tunturimustalaisten joukkoon. Itse asuin 6v.Ivalossa ja siitä asumisesta siellä oli 6v liikaa.On vieläkin juorujen ”hiiden kirnu”.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 33. Kyycamo

  Kuusamolainen = Paskanpuhumisen mestari, jota kaikki vähä-älyiset uskoo tyhminä.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.