Aikuinen lutikka on noin 5-8 millimetriä pitkä, litteä, ruskea ja siivetön. Kuva: Shutterstock

Kertaalleen jo lähes hävitetty lutikka on palannut Suomeen. Niin KOAS kuin Ylioppilaskylä ovat saaneet osansa.

Seinälude, cimex lectularius, on noin viiden millin pituinen loinen. Sen väri vaihtelee kehitysasteesta ja ravinnon määrästä riippuen vaaleanruskeasta punertavan tummanruskeaan. Lude asuu raioissa sekä patjan uumenissa ja imee ravinnokseen ihmisverta.

Sotien jälkeen lutikat onnistuttiin hävittämään Suomesta lähes kokonaan.

Nyt ne ovat palanneet ryminällä. Aluepäällikkö Timo Kääriäinen tuholaistorjuntaan erikoistuneesta Raksystems Anticimexistä kertoo, että neljän viimeisen vuoden aikana heidän asiakasmääränsä ovat peräti kaksikymmenkertaistuneet. Syyksi hän arvelee ihmisten ja tavaroiden ahkeraa liikkumista.

Opiskelijat matkustavat suhteellisen paljon ja suosivat sisustaessaan käytettyä tavaraa, mikä selittää ilmiön yhdistämisen juuri opiskelijabokseihin. Mitään tiettyä kohderyhmää tai paikkaa, joiden keskuudessa lutikat olisivat yleisimpiä, ei kuitenkaan ole.

”Luteita esiintyy niin kerrostaloissa kuin omakotitaloissakin ihan iästä, kansallisuudesta tai varallisuudesta riippumatta.”

 

Pääkaupunkiseudun lisäksi lutikoiden kanssa on kamppailtu ainakin Rovaniemellä ja Turussa. Jyväskyläkään ei ole säästynyt viheliäiltä vierailta.
KOASin tapaukset ovat kohdistuneet Roninmäkeen, ja ylioppilaskylässä myrkyttäjä on vieraillut muutamassa vanhemmista taloista.

KOASin asiakaspäällikkö Tiia Matilainen muistuttaa, että vaikka ilmiöstä on viime vuosina puhuttu aiempaa enemmän, se ei ole uusi asia.

”Lutikoita on ollut niin kauan kuin kansainvälistä asumistakin.”

 

Vastoin yleistä ennakkoluuloa asunnon sotkuisuutta todennäköisempi syy lutikoiden ilmaantumiseen on huono tuuri. Siivoamista ei kannata kuitenkaan jatkuvasti laiminlyödä, sillä siististä asunnosta tuholaisen havaitsee helpommin ja nopeammin. Mitä aiemmin torjunta aloitetaan, sitä varmemmin lutikat saadaan hävitettyä.

Sekä KOASilta että JYYltä kehotetaan kilauttamaan huoltomiehelle välittömästi lude-epäilyn ilmettyä. Vaikka havannoista ei olisi itse varma, ammattilainen tulee tarkistamaan tilanteen.

Myös Kääriäinen on samoilla linjoilla.

”Tärkeintä on, että ihmiset tekevät ilmoituksen heti. On ollut tapauksia, joissa luteet ovat päässeet leviämään rauhassa, ja rakenteisiin on pitänyt käydä sorkkaraudan kanssa.”

Jos keskimääräinen tapaus kestää kuukauden ja vaatii kolme myrkytyskertaa, ovat ääritapaukset vieneet jopa vuosia.

Luteet siirtyvät rakenteita pitkin helposti asunnosta toiseen, minkä vuoksi on tärkeä tarkistaa myös viereiset asunnot. Maksumieheksi joutuu useimmiten taloyhtiö. Kulujen pelossa tiedotuksesta ja tarpeeksi laajasta myrkytyksestä saatetaan luistaa.

”Asioiden hoitamatta jättämisestä koituu moninkertainen riski”, Kääriäinen huomauttaa.

Kortepohjan ylioppilaskylästä vakuutetaan, että asukkaita tiedotetaan asiasta joka kerta. Myös myrkytettävä alue on riittävän laaja.

 

Mikäli mielin välttyä tuholaisilta, onko ainoa keino lukittautua neljän seinän sisälle ja kiertää kirpputorit kaukaa?

Kääriäisen mukaan matkustaa voi huoletta, kunhan käyttää tervettä järkeä. Tarkkaavaisuudella voi välttyä ikäviltä yllätyksiltä.

Luteet voivat pesiä niin viiden tähden Hiltonissa kuin reppureissaajien suosimassa hostellissakin. Huoneeseen saavuttaessa kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa sänky. Lutikat havaitsee helposti tummista ulosteläikistä sängyn jaloissa ja patjan alla. Matkalaukku on syytä pitää suljettuna keskellä huonetta.

Vaatteet kannattaa ravistella ennen pakkaamista, ja käyttää kotona pesukoneen kautta. Suljetun matkalaukun saunottaminen noin kuudessakymmenessä asteessa muutaman tunnin ajan tappaa tuholaiset varmasti.

 

Jos viheliäinen vieras pääsee kaikesta huolimatta tunkeutumaan kotipesään, tärkeintä on säilyttää maltti.

”Kannattaa laskea kymmeneen ja hengittää syvään”, Kääriäinen neuvoo.

Vaikka lutikat ovat iljettäviä ja epätoivottuja, ne ovat ihmiselle vaarattomia. Kuukauden myrkytysoperaatiota huomattavasti vaarallisempaa on ihmisten hysteria.

”Pahimmillaan 160 senttimetrin runkopatjaa on saunotettu kiukaan päällä.”