Kuva: Kim Dexter

Read in English: M for mystery

Mitä tapahtuu Roninmäessä jää Roninmäkeen. Paitsi ei tällä kertaa. Läpi villien huhujen, väärien nimien ja väistelevien vastausten selvitimme, mistä kuuluisissa M-juhlissa oikeasti on kysymys.

 

Lokakuun viimeisenä lauantaina, keskiyön aikaan, matkustan Roninmäkeen ensi kertaa elämässäni. Suunnistan juhliin, josta niin monet puhuvat. M-taloon. Teema on halloween.

Lähestyessäni paikkaa huomaan poliisiauton ajavan kohti M-taloa.

“Vau, tarinat pitävät oikeasti paikkansa”, ajattelen itsekseni.

Kaukaa kuulen kovaäänistä musiikkia. Niin selvästi poliisikin. He astuvat ulos autostaan tien toisella puolella. Pysäyttävätkö he juhlat ennen kuin edes ehdin sinne?

Onneksi eivät. He vain katselevat ympärilleen ja lähtevät. Toistaiseksi kaikki hyvin.

Ulkopuolelta M-talo näyttää tylsältä, sitä ympäröivät männytkin ovat tylsiä. On vaikea kuvitella, että juhlien Mekka on täällä.

Mutta ulkonäkö pettää. Se selviää, kun astun sisään.

Porraskäytävä on täynnä ihmisiä. Monet heistä ovat pukeutuneet teeman mukaisesti. Tytöt näyttävät Taylor Momsenilta ja pojat Alice Cooperilta.

Ihmiset muodostavat tulvan talon alakerrasta ylimpään kerrokseen. Satoja ihmisiä. Osa yrittää ylös, osa alas.

Melu on kova ja se vain vahvistuu noin kolmensadan juhlijan äänistä. On vaikea tunnistaa eri kieliä. Yhdessä ne kuulostavat kummalliselta mutta yllättävän kotoisalta.

Jotkut asukkaat ovat avanneet ovensa juhlijoille. Yhdessä pienen pienessä asunnossa soittaa DJ. Samassa rakennuksessa on useita yökerhoja, joista juhlijat voivat valita. Kekseliästä.

Konsepti on omaperäinen. Se on jotenkin kaoottinen mutta kuitenkin hyvin järjestetty. Ja kaikilla näyttää olevan hauskaa.

Ihailen näitä ihmisiä. Ihan kuin heillä olisi oma pieni salainen yhteisönsä tässä rumassa rakennuksessa, keskellä Suomen metsiä. Paitsi ettei se ole niin pieni. Eikä ehkä niin salainenkaan.

Eli miten ihmeessä päädyin tänne?

 

M-talo sijaitsee Roninmäessä, Jyväskylässä. Se on KOASin asuintalo ja tunnettu siitä, että siellä asuu runsaasti vaihto-opiskelijoita.

Kampuksella ja sen ulkopuolellakin kuuluu paljon tarinoita rakennuksesta. Minä kiinnostuin aiheesta ensi kertaa kun ystäväni, joka oli tuutoroinut vaihto-opiskelijoita muutama vuosi sitten, kertoi talon hulluista teemabileistä. Valkoinen juhla, punainen juhla, perjantaijuhla, lauantaijuhla, pizzajuhla… Hän kertoi kaikelle olevan juhlansa ja kaikkien vaihto-opiskelijoiden ottavan osaa.

Googlasin rakennuksen ja löysin blogitekstejä, Facebook-sivuja ja jopa YouTube-videoita, jotka oli omistettu M:lle. Yksi blogipostaus vuodelta 2011 kertoi, että rakennus oli tunnettu myös Suomen rajojen ulkopuolella. Kirjoittajan mukaan Euroopan Erasmus-opiskelijat tuntevat M-talon ainoana oikeana bilepaikkana. Moni toivoo pääsevänsä sinne asumaan Jyväskylään saapuessaan.

Kun tutkin asiaa enemmän, yksi sana alkoi kuvata rakennusta parhaiten: kiistanalainen. Yksi ensimmäisistä lähteistäni ylisti M-juhlia. Toinen oli eri mieltä:

“Minusta sinun ei pitäisi kirjoittaa M:stä. Juhlat ovat varmaankin laittomia ja voi olla, että viranomaiset ovat kieltäneet ne.”

Vaikka huhut kiersivät ympäriinsä – osan mukaan juhlat olivat loppuneet kauan sitten alaikäisten juomisen, varkauksien ja vandalismin vuoksi – oli vaikea päästä myytin taakse.

Sitten, lopulta, törmäsin Kim Dexterin Facebook-profiiliin.

Dexter, joka kutsuu itseään profiilissaan “M-talon talonmieheksi” näytti olevan etsimäni henkilö. Otin häneen yhteyttä toivoen pääseväni eteenpäin tutkimuksissani.

Vähän ajan päästä hän vastasi minulle. Selvisi, että Kim Dexter oli itse asiassa virtuaalinen hahmo, jota juhlien järjestäjät pitivät yllä. Ihminen hahmon takana ei halua oikeaa nimeään julki.

Pyysin vastaajaa antamaan minulle haastattelun. Hetken mietintäajan jälkeen sain vastauksen:

“Ok…Päätimme antaa sinulle tiedot.”

 

Dexter kertoo aloittaneensa juhlien järjestämisen viime vuonna. Jo ennen sitä M-talo oli ollut tunnettu Jyväskylän vaihto-opiskelijoiden juhlapaikka. Dexterin mukaan rakennuksen kulta-aikoina talossa juhli kuudesta seitsemään sataa ihmistä kerralla.

Viime aikoina tilanne ei ole ollut yhtä komea.

“Tänä lukukautena asukkaat eivät ole olleet halukkaita avaamaan oviaan juhlille. Aiemmin ihmiset tekivät näin mielellään. Meistä tuli kuin perhettä”, Dexter kertoo.

M-juhlat järjestettiin aikaisemmin ryhmätyönä. Oli ideointitiimiä, järjestäjätiimiä, koristelutiimiä.

“Nyt on vaikea saada ihmisiä osallistumaan”, Dexter valittelee.

“Jotkut ihmiset luulevat meidän tekevän tätä rahasta, mutta he ovat väärässä. Pidämme juhlia, koska rakastamme ihmisten viihdyttämistä.”

Yhteenotot KOASin kanssa ovat aina olleet haaste M-juhlien järjestäjille.

“Minua henkilökohtaisesti varoitettiin muutaman kerran. Me järjestäjät ja KOAS teimme sopimuksen, että jokaisen juhlan jälkeen siivoamme koko rakennuksen. Ja me teemme niin.”

Takaiskuista huolimatta Dexter ja hänen ystävänsä jatkavat juhlien järjestämistä.

“Juhlien täytyy jatkua. Ja ne jatkuvat. KOAS ja poliisi yrittävät aina pysäyttää meidät. Joskus en ymmärrä, miksi juhlat ovat niin väärin. Emme tee rikoksia, vain viihdytämme. Nämä juhlat ovat silta kaikkien täällä olevien ulkomaalaisten opiskelijoiden välillä.”

No Dexter, milloin pidätte seuraavat juhlat?

“Järjestämme pian halloween-juhlat. Sinut on kutsuttu.”

 

KOAS: Toivomme M-talon hengen voivan hyvin

KOASin Tiia Matilainen uskoo, että M-rakennus on maineensa ansainnut. Hänen mukaansa juhlat ovat rauhoittuneet viime lukukausien aikana.

“Pahimmillaan saimme valituksia taloista ja naapureilta. Musiikki oli niin kovalla, että lähellä asuvat ihmiset kuulivat sen koteihinsa.”

Jotkut aiemmista juhlista lähtivät järjestäjien käsistä. Matilainen uskoo, että nämä kokemukset ovat saaneet järjestäjät tajuamaan, ettei asuinrakennus ole sopiva paikka suurille juhlille. Matilaisen mukaan KOAS on tyytyväinen nykyiseen, hiljaisempaan vaiheeseen.

“Mitään ei ole rikottu pitkään aikaan ja rakennus on siivottu juhlien jälkeen”, hän sanoo.

“Me toivomme, että M-talon henki on elossa ja hyvässä kunnossa. On hienoa kuulla entisten asukkaiden kommentteja, joissa sanotaan ajan M-rakennuksessa olleen heidän elämänsä parasta”, Matilainen lopettaa.

 

In English: M for Mystery