Fokuksen tyttökalenteri on toteutettu pin up -tyyliin.
Jenni Sormunen valmistelee Mika Halosta kuvauksia varten. Kuva: Sanna Tammisto

Mitä syntyy, kun yhdistetään taiteen opiskelijoiden ja liikuntalaisten voimat yhteisessä kalenteriprojektissa? Entä millainen on Fokuksen ”kettutyttöjen” pin up-kalenteri?

Liikunnan tämän vuoden poikakalenteri, Antiikin atleetit 2014, toteutettiin yhteistyössä Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen kanssa. Liikunnan Riemun Alejandro Ylönen kertoo asiakkaiden toivoneen kalenteriin johdonmukaista teemaa, ja Taikun avulla toive saatiin toteutettua.

”Ihmiset tykkäävät, kun kalenterissa on jokin muukin idea paljaan pinnan ja lihasten lisäksi.”

Ylösen mielestä yhteistyö Taikun kanssa sujui moitteettomasti.

”Kuvauspuitteet olivat loistavat. Aikataulut toimivat hyvin, eikä yhden kuvan toteuttamiseen mennyt kovin kauaa. Mallit olivat todella motivoituneita järjestelyistä.”

Myös Taikussa ollaan tyytyväisiä uudenlaiseen projektiin.  Projektitutkija Saana Tammisto kuvailee yhteistyön liikuntalaisten kanssa sujuneen ”riemukkaan mutkattomasti”. Tammisto kiittää malleja erityisesti hyvästä valmistautumisesta kuvauksiin.

Liikunnan ja Taikun yhteisprojektin tyyli taas on melko pelkistetty.

”Itse kuvaustilanteessa mallit osoittivat todellista urheiluhenkeä tavoitellessaan oman patsaansa asentoa: monet antiikin patsaista on veistetty asentoihin, jotka näyttävät hyvältä, mutta ovat fyysisesti liki mahdottomia kovakuntoisille urheilijanuorukaisillekin.”

Tammiston mukaan käytännönläheinen kurssi oli Taikun opetussuunnitelmaan tervetullut lisä.

”Uskon, että kursseille, joilla teoreettinen tieto muutetaan teoiksi, on tilausta jatkossakin.”

Kalenterille on yhteistyön tiimoilta pohdittu myös uusia asiakasryhmiä, ja Antiikin atleetit 2014 tulikin myyntiin muun muassa Jyväskylän Taidemuseon museokauppaan.

Liikunnan poikakalenterin lisäksi kampuksella on ollut  myynnissä Fokuksen tyttökalenteri. Sosiologian, sosiaalityön ja yhteiskuntapolitiikan ainejärjestön tytöt loivat tasa-arvon nimissä oman kalenterinsa vastineeksi pojille.

Fokus Foxies 2014 -kalenterin kuvat on otettu ulkona ja eri sisätiloissa. Mallit esiintyvät pin up -teeman mukaisissa asuissa. Ainejärjestön kettumaskotti seikkailee muun muassa käsivarressa tatuointina, repun logossa ja karkkipapereissa.