Kohta on taas se aika, kun piirakkaomenat kannattaa kerätä kampukselta. JYYn edarivaalit kolkuttelevat ovella ja ehdokkaat levittäytyvät kampukselle kertomaan, miksi juuri he ovat juuri oikea valinta niin sinulle kuin itse asiassa kaikille kavereillesikin.

Niin että meinasitko äänestää? Aika isolla varmuudella et. Viime vaaleissa äänestysprosentti oli poikkeuksellisen iso, kokonaista 27. Se jättää jonkin verran toivomisen varaa.

Ja onhan se ihan ymmärrettävää. Opiskeluaika on kohtuu suurella osalla meistä väliaikainen elämänvaihe, ja useat edarin tekemistä merkittävistä päätöksistä ehtivät vaikuttaa vasta seuraavaan opiskelijasukupolveen. Moni opiskelija tuntuukin ajattelevan yliopiston jäsenmaksua ennemmin opiskeluun liittyvänä pakollisena kuluna kuin korvauksena ylioppilaskunnan palveluista.

Tähän pitäisi näin vaalien kynnyksellä herätä. Yli kymmenen tuhannen opiskelijan jäsenmaksuista kertyy vuosittain mukava summa, jonka turvin on mahdollista tehdä vaikka mitä. Nykyiset käyttökohteet eivät ole kiveen hakattuja, paitsi ne lakisääteiset ja niitäkin voi epäilemättä toteuttaa monella eri tyylillä. Nyt olisi siis aika kunkin opiskelijan havahtua ja kysyä, mitä ylioppilaskunta voi tehdä minun hyväkseni.

Oman rahallisen panostuksen lisäksi hyvä syy äänestämiseen ja osallistumiseen on vireän opiskelijakulttuurin ylläpitäminen. Jyväskylän kaltaisessa kaupungissa se on oikeasti tärkeää. Oletteko käyneet Kauppakadulla kesäkuukausina kun opiskelijat ovat poissa? Pienehkö ja talouden kannalta moniongelmainen Jyväskylä ei ole luonnostaan eläväinen opiskelijakaupunki. Se tarvitsee ylioppilaskuntaa ja opiskelijoita pitämään se sellaisena.

Ja hei, näillä äänestysprosenteilla yksikin ääni oikeasti vaikuttaa.

 

Pyysimme tätä lehteä varten kustakin vaaliliitosta yhtä vastuuhenkilöä kertomaan näkemyksiään ylioppilaskunnan toiminnasta. Yritimme onkia esille heidän prioriteettejaan utelemalla niin mahdollisia säästökohteita kuin tärkeimpiä tavoitteitakin. Haastattelujen perusteella on selvää, että äänestäjä pääsee valitsemaan erilaisista vaihtoehdoista.

Haastateltavat erosivat mielipiteissään selvästi esimerkiksi siinä, mitä he pitivät olennaisina tehtävinä ylioppilaskunnalle. Osa linjasi JYYn päätehtäväksi paikallisen vaikuttamisen, osa painotti laajempia sosiaalipoliittisia kysymyksiä. Toisille kannan ottaminen avioliittolain kaltaisiin arvokysymyksiin oli itsestäänselvyys, toisten mielestä tällainen on JYYn vastuiden raja-aluetta.

Sivuhuomautuksena tosin täytyy sanoa, että laajemmat linjaukset JYYn tehtävistä korreloivat pitkälti sen kanssa, kuinka hyvin viime aikoina tehdyt yksittäiset kannanotot vastasivat ryhmän omia arvoja. Esimerkiksi arvokysymyksiin puuttumista puolustivat vankimmin ne, joiden yleinen arvomaailma vastasi selvimmin viime aikoina tehtyjä kannanottoja.

 

Äänestämään ei pääse vielä, mutta nyt on aika etsiä omaa ehdokasta. Jylkkäri jää seuraamaan vaalikampanjointia verkkosivuillaan. Tutkikaa tätä lehteä ja tunnustelkaa, kenen omenat maistuvat parhailta.